Tudomány

Már csak két szumátrai orrszarvú maradt Malajziában

A Borneói Orrszarvú Szövetség szerint már csak két szumátrai orrszarvú él Malajziában, miután eutanáziát hajtottak végre a Puntung nevű nőstényen.

A Puntung nevű rinocérosz 20 éves volt, 8 nappal azután hajtották végre rajta az eutanáziát a Tabin Vadrezervátumban, hogy kiderült, gyógyíthatatlan rákja van. A rendellenesség igen gyorsan terjedt, a nőstény intenzív terápia esetén is legfeljebb néhány hónappal élhetett volna tovább. Az állatot ráadásul a kezelés alatt beltéren kellett volna tartani.

A Borneói Orrszarvú Szövetség bejegyzése szerint a faj egyedei naponta legalább 6 órát töltenek sárban dagonyázva, a tiszta, elzárt környezetben hamar stresszessé válnak. Mivel a gondozók nem tudtak nyugodt körülményeket teremteni Puntungnak, meghozták a nehéz döntést.

A szumátrai orrszarvú (Dicerorhinus sumatrensis) a legkisebb és egyben legveszélyeztetettebb orrszarvúfaj. Puntung halálával Malajziában csupán két példány maradt: egy középkorú hím és egy nőstény. Mindkét egyedet a Tabin Vadrezervátumban őrzik.

A faj mára nem található meg Malajzia vadonjában, és Indonéziában is kevesebb mint 100 példány él szabadon. Az orvvadászat miatt az elmúlt 20 év során felére csökkent az orrszarvú populációja.

Feltehetőleg Puntung is az orrvadászat áldozata lett fiatal korában, ugyanis már megtalálásakor hiányzott bal mellső lábfeje – valószínű, hogy egy csapda sebesítette meg. Az élőlényt 2011-ben fogták be, nem sokkal ezután került a rezervátumba.

Idén áprilisban tályog nőtt Puntung állkapcsára, orrából pedig vér szivárgott. Az állat megmentésére gyűjtést szerveztek, melynek köszönhetően végül sikerült végrehajtani rajta a szükséges beavatkozást. Május végén azonban kiderült, hogy a tályogot egy súlyos rákos megbetegedés okozta. A gondozók szerint az egyetlen megoldás a fájdalomcsillapítók használata és az eutanázia volt.

A szakértők úgy döntöttek, az élőlény halála után eltávolítják a petesejtjeit, és konzerválják azokat. Mivel mind Puntung, mind a másik Malajziában élő nőstény méhében ciszták nőttek, természetes módon képtelenek voltak szaporodni. A kutatók és a természetvédők bíznak benne, hogy a petesejteket felhasználhatják majd a faj tenyésztéséhez.

(Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik