Tudomány

Pockokat tettek szerelmessé az agyuk manipulálásával

24.hu
24.hu

2017. 06. 01. 17:41

Kutatók egy csoportja nőstény préri földipockok (Microtus ochrogaster) agyának egyes hálózatait kapcsolgatták, így véve rá őket, hogy bizonyos hímeket preferáljanak a párválasztás során.
Korábban a témában:

Robert Liu, az Emory Egyetem szakértője és a csapat tagja szerint olyan volt, mintha távkapcsolóval irányították volna az agyat, hogy párkapcsolatot alakítson ki.

A kutatók azért kísérleteztek préri földipockokkal, mert az élőlények azon kevés fajok közé tartoznak, melyek egy életre választanak párt maguknak.

Bár a pár kiválasztás a rágcsálóknál nem teljesen olyan, mint az embereknél, Liuék mégis abban bíznak, hogy a jelenség idegsejti háttere sokban hasonlít az emberi szerelem kialakulásának neurális folyamatára.

A csapat először elektródákat helyezett a nőstények agyába, hogy megfigyeljék, mely hálózatok aktívak természetes párválasztás és párzás közben. A kutatók felfedezték, hogy az egyik specifikus régió kapcsolatai a párzás után, illetve az élőlények érintkezése közben élénkebbé váltak.

A csapat felfedezte, hogy a prefrontális kéreg, azaz a döntéshozásért és végrehajtó funkciókért felelős régió egy periodikusan változó – vagyis oszcilláló – neuroncsoportja egy szomszédos terület, a nucleus accumbens, azaz az örömhöz, jutalomhoz és függőséghez kapcsolódó régió neuronjait szabályozta.

A csapat azt is kimutatta, hogy a hímek fizikai jellemzői, például a szaguk és a hangjuk mind jutalomként rögzültek a nőstényeknél.

Szerelem első látásra

Miután a csapat azonosította a “szerelembeesést” irányító hálózatot, a szakértők úgy döntöttek, hogy optogenetikai eszközzel teszik aktiválhatóvá azt. Hogy ezt megtehessék, géneket helyeztek a prefrontális kéreg neuronjaiba, melyek fény hatására bekapcsolták az idegsejteket. Ezután az érintett régiót fényhatásoknak tették ki.

Hogy megvizsgálják, működik-e a technika, a “távvezérelt” nőstények közelébe szerencsés hímeket engedtek. A hímek a párzási időszakban egy órát tölthettek a nőstények közelében, érintkezésbe azonban nem léphettek velük.

A kísérlet során a párzási oszcilláció frekvenciáján stimulálták a neuronokat, hogy a jutalmazó rendszerhez kapcsolódjanak. A teszt után a nőstényeknek esélyt adtak, hogy a párválasztáskor egy korábban nem látott, vagy egy már ismert hím mellett döntsenek.

A 12 nőstényből 10 választott már ismerős partnert, a 10 példányos kontrollcsoportban azonban csupán 3.

Úgy gondoljuk, hogy valószínűleg ugyanezen agyterületek vonódnak be, amikor az emberek szerelembe esnek, de nem csak ezek a területek lehetnek érintettek

– jelentette ki Liu. A kutató hozzátette, mind az emberek, mind a pockok esetében úgy vélik, más régiók is szerepet kaphatnak.

Liu kollégáival újabb vizsgálatokat tervez, hogy felmérje, hogy az egyes szociális információk, például a potenciális pár szaga és hangja miként továbbítódnak a jutalmazási régióba. A csapat azt is elemzi majd, hogy az oxitocin hogyan könnyíti meg a kommunikációt az agy egyes területei közt, amikor az ember egy preferált személy közelében van.

(New Scientist)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.