Tudomány

Hidegfront vágja el a hosszú hétvégét

Idén a mostani az első olyan hétvége, amely három napig tart, és igazi, hamisítatlan kánikula ígérkezik, a városok nyilvánvalóan már péntek délután kiürülnek. Az előrejelzések szerint szép, kánikulába hajló, igazi nyári idő várható, az aktualitások itt.

Szombaton inkább északon várható zavartalan napsütés, a hőmérséklet 27-33 fok körül lesz, nyugaton, délnyugaton időről-időre számíthatunk helyi záporok, zivatarok kialakulására. Vasárnap is hasonló lesz a helyzet, meleg és itt-ott frissítő égi áldás.

Szupercellák is kialakulhatnak

Hétfőn viszont egy hidegfront tör be az országba: többfelé záporok, zivatarok adják egymásnak a kilincset, felerősödik a szél és jelentősen lehűl a levegő: a csapadékosabb tájakon legfeljebb 20-25 Celsius-fokot mérhetünk, máshol viszont maradhat a 30 fok is.

A hétfői időjárás tökéletesen alkalmas lesz a korábban viharszörnyként említett szupercellák születéséhez, amelyekből a szerdai napon Magyarország északi része már ízelítőt kapott. Ezek akkor alakulnak ki, amikor a zivatarfelhő a talajjal merőleges tengely körül forogni kezd. Mint egy pörgettyű – magyarázza Berceli Balázs meteorológus, az Időkép.hu munkatársa.

A forgást a szélnyírás okozza: a talajtól felfelé haladva a szélerősség is egyre erősebb, így kényszeríti örvénylésre a felhőben lévő légtömeget, ami így a mesebeli Kisgömböc mintájára kezd el viselkedni. A földfelszínhez közeli rétegekből “szívja fel” a nedvességet, kapja az energiát, és dühödten zúdítja vissza a nyakunkba.

Nem árt résen lenni

A szupercellák sokáig, akár órákig vagy fél napig is kitarthatnak, miközben akár 200-300 kilométert is megtehetnek. A hétfői hidegfront érkezésekor eséllyel számíthatunk rájuk, alapfeltételeik ugyanis:

Elkeseredni azért nem kell, de figyelje mindenki az előrejelzéseket, a figyelmeztetéseket. Már csak azért is, mert igencsak erős UV-indexekre számíthatunk, és bár már tudjuk, hogy 10-20 percet még csúcsidőben is napozhatunk védelem nélkül, de utána már veszélyes a napsütés. Záporok-zivatarok környezetében pedig a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék, illetve a megerősödő széllökések miatt adhatnak ki riasztást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik