Tudomány

Hiába diétázik az ember, ha az agya gátolja a fogyást

tequila-6 (Array)
tequila-6 (Array)
Egy új, egereken elvégzett kísérlet magyarázatot adhat arra, hogy bizonyos esetekben miért nem segít a diétázás a fogyásban. Bizonyos agysejtek ugyanis a kevés táplálék hatására csökkenthetik a testben raktározott energia felhasználását.

Clémence Blouet, a Cambridge-i Egyetem kutatója szerint a testsúlycsökkentő módszerek sokszor azért nem hatékonyak, mert a test egy termosztátként működik: a testben lévő kalóriamennyiséget és a kalóriabevitelt összekapcsolja. Ha tehát az ember kevesebbet eszik, a test ezt úgy kompenzálja, hogy csökkenti az energia felhasználását. Ettől válik igazán nehézzé a fogyás.

A kutatók régóta tudják, hogy az agynak valamilyen módon irányítania kell ezt a rendszert, de hogy a bevitt táplálékhoz képest miként módosulnak a felhasznált kalóriák, sokáig rejtély volt.

Most úgy tűnik, Blouet kutatócsapata megtalálta a megoldást. A szakértők egereknél azonosítottak egy új mechanizmust, amely az alacsony energiabevitel jelentkezésével csökkenti a fogyás mértékét. Mivel a rágcsálók szervezete sok szempontból hasonlít a miénkre, elemzésükkel az emberi test megértéséhez is közelebb kerülhetünk.

Régen az éhhalál elkerülését segítette

A tudósok az agy egyik régiójában, a hipotalamuszban található egyik idegsejtcsoportot vizsgáltak. Az úgynevezett aguti-kapcsolt neuropeptidek (AGRP) olyan neuronok, melyek az étvágy szabályzásában játszanak szerepet: aktív állapotban természetes éhséget, inaktív állapotban szinte teljes étvágytalanságot váltanak ki.

A vizsgálatban a szakértők ezen idegsejtek manipulálásával kísérletezek, ki-be kapcsolgatták őket. A rágcsálókat olyan speciális kamrákban elemezték, melyek az energiafogyasztást mérték. Emellett a tesztet megelőzően olyan érzékelőket is elhelyeztek az állatokban, melyek szintén rögzítették az erőforrások felhasználására vonatkozó adatokat.

A kutatás kimutatta, hogy az AGRP idegsejtek fontos szerepet töltenek be a szervezet “termosztátjának” szabályzásában.

Az elemzés alapján normál körülmények közt aktivitásukkal az egészséges étvágy kialakulását, táplálékszegény időszakokban pedig az energiamegtakarítást segítik. A csapat egy olyan mechanizmust is leírt, mellyel a neuronok a testben lévő erőforrásokból és az energiafelhasználásból kiindulva határozzák meg saját aktivitásukat.

Blouet szerint vizsgálatuk kimutatta, hogy az agyban van egy idegsejtcsoport, amely önmaga szabályzásával képes befolyásolni az energiafelhasználást. Bár a rendszer feltehetőleg az éhezés elkerülésére fejlődött ki, mára sok embernek problémát okozhat fogyókúrázáskor.

Luke Burke, a tanulmány társszerzője úgy véli, eredményeik segítségével a jövőben új, hatékonyabb módszereket dolgozhatnak majd ki a súlycsökkentésre vágyók számára.

(EurekAlert!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik