Tudomány

Félelmetesen erős volt a T. rex harapása

Valószínűleg senkit sem lep meg, hogy a hírhedt dinoszaurusz igen nagyot harapott. Az már inkább, hogy pontosan mennyire erőset.

Tyrannosaurus rex megítélése napjainkban igen ellentmondásos. Egyrészt igazi csúcsragadozónak tartjuk, másrészt elég furcsa, hogy ha maximális sebességgel rohant és orra bukott, rövid mellső lábaival nem tudta tompítani az esést. Tömege és gyorsasága miatt így teljesen szétzúzta saját koponyáját.

Az efféle információk miatt – illetve talán azért is, mert a Jurassic World-ben “jófiút” alakított – az utóbbi időben a T. rex kevésbé félelmetessé vált az emberek szemében. Egy új, Scientific Reports-ban megjelent tanulmány most talán javít a presztízsén. A vizsgálat szerint ugyanis a ragadozónak elképesztő, 36 000 newtonos harapása volt.

Ez nagyjából három egymásra pakolt személyautó súlyának felel meg.

A kihalt dinoszauruszok harapáserejének megállapítása egyáltalán nem könnyű feladat. Mivel a szakértők az élő állatokat már nem tanulmányozhatják, azokra a hiányos és töredezett fosszíliákra kell hagyatkozniuk, melyek nem tartalmazzák a csontokat körbevevő izmokat.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a rekonstrukció lehetetlen. Az utóbbi időben egy kutatócsapat például azt állapította meg, hogy a Stegosaurusok egy szarvasmarhához vagy birkához hasonlóan “nagyot” haraptak. A tudósok a számításokhoz először három különböző faj koponyájának 3D-s modelljét hozták létre, majd feltöltötték a hiányzó izmokat.

A Floridai és az Oklahomai Állami Egyetem szakértői azonban más módszert használtak az új vizsgálat során. A kutatók a T. rex ma is élő rokonait, a krokodilokat és madarakat hívták segítségül. A tudósok ezen élőlények harapásának felmérésével kezdték a modellezést.

A különböző fajok harapásának analízise után a csapat rekonstruálni tudta a félelmetes ragadozó harapását is. Az eredmény igen meglepő volt, ugyanis jóval erősebbnek bizonyult, mint amire a korábbi vizsgálatok utaltak. Sőt, az is kiderült, hogy a T. rex éles és kúpos fogai egyenként 2 972 000 000 pascalos – azaz 2 972 000 000 newton per négyzetméteres – nyomást fejtettek ki.

Ez megközelítőleg 162 egymásra helyezett személyautó nyomásával azonos.

A szakértők úgy vélik, hogy fogainak jellegzetes fogelépítése és elképesztően erős harapása miatt a ragadozó szó szerint szétporlaszthatta a zsákmányok csontjait.

Napjaink legnagyobb harapásával rendelkező élőlényei, azaz a krokodilok meg sem közelítik ezt: harapásuk még annyira sem erős, mint T. rex harapáserejének fele. Persze nekünk, embereknek nem sok jogunk van kritizálni: átlagos harapásunknál 40-szer erősebb volt a hírhedt dinoszauruszé.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik