Northwest Beach. Henderson Island (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland)
Tudomány

Elárasztja a szemét a világ legeldugottabb szigetét

24.hu
24.hu

2017. 05. 16. 07:34

A Csendes-óceán déli részén fekvő Henderson-sziget meglehetősen távol helyezkedik el a lakott partoktól. Ez is közrejátszott abban, hogy sosem kellett védetté nyilvánítani. Egy új elemzés szerint azonban nagy a baj a szigeten: a partjain valósággal tobzódik a műanyaghulladék.
Korábban a témában:

A világ egyik legtávolibb szigete 600 éve lakatlan. A régészeti bizonyítékok alapján a legjelentősebb helyi kolónia a 11-14. század közti itt élt polinéz népcsoport volt. A legközelebbi lakott sziget, a Pitcairn-sziget 193 kilométerre helyezkedik el az atolltól, igaz, 56 fős népességével ez sem jelent túl nagy fenyegetést. Ha a nagyobb populációkat vesszük, az UNESCO Világörökségi Listáján is szerepelő Henderson-sziget nagyjából 5 000 kilométerre fekszik Új-Zélandtól.

Jennifer Lavers, a Tasmaniai Egyetem kutatója mégis úgy döntött, érdemes elemezni a helyi hulladékot. A szakértő úgy vélte, hogy a törmelékek vizsgálatával fény derülhet arra, hogy mennyire befolyásolja az ember a világ egyik legelszigeteltebb atollját.

A mindössze 37 négyzetkilométeres szigetről történő mintavétel után Lavers csapatával arra jutott, hogy átlagosan 239 ember alkotta tárgy található meg a helyi partok egy-egy négyzetméterén.

A hulladékok 99,8 százaléka műanyag volt. A darabkák egy jelentős részét ráadásul nem is a felszínen, hanem 10 centiméteres mélységig terjedően a homokba ágyazódva fedezték fel.

Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelent új tanulmányban Lavers leírja, hogy az atoll egyik régiója, ahol 672 törmelék jut egyetlen négyzetméterre, a világ egyik legszennyezettebb területe. Az egész szigeten nagyjából 38 millió műanyagdarab található, ez összesen 18 tonnát tesz ki.

A Henderson-szigetet valósággal elárasztja a hulladék Kép: J. Lavers 2015

Bár a helyi műanyag egy jelentős része azonosítatlan eredetű törmelék, a használati cikkekből visszamaradt szemetek, például a samponos flakonok, illetve a halászhajókról származó hulladékok is igen gyakoriak. Nem meglepő módon a nagy mennyiségű hulladék komoly károkat okoz a helyi ökológiában.

A szigeten jelentkező probléma elsődleges oka a helyi áramlat, amely Dél-Amerika nyugati partjaitól az atollig szállítja a szemetet. A sziget egyetlen szerencséje, hogy Chile és Peru lakói a világ más országaihoz képest viszonylag kevés műanyagot használnak.

Az új elemzés remélhetőleg elősegíti majd a Henderson-sziget védelmét. A helyi ökológia megóvásának érdekében nem lesz elég a szigeten található hulladékok begyűjtése, a tisztítást már az óceánban meg kell kezdeni.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.