Tudomány

A kihalás szélén áll a világ legkisebb cetfaja

Örökre eltűnhet a legkisebb méretű és elterjedésű cetfaj - számol be a WWF Magyarország. A WWF új elemzése szerint a “tenger pandájának” is nevezett kaliforniai disznódelfinből nagyjából 30 példány maradt napjainkra.

A kizárólag a Kaliforniai-öböl legészakibb részén előforduló kaliforniai disznódelfin (Phocoena sinus) a kihalás szélére sodródott. A vaquita, vagy kaliforniai barnadelfin néven is ismert fajból 30 vagy annál kevesebb példány maradt az új vizsgálat szerint. Éppen ezért az élőlény megóvása érdekében a WWF azonnali kollektív fellépést sürget.

A faj számára a legnagyobb veszélyt a kopoltyúhálók használata jelenti. Mexikóban immár két éve illegális az efféle hálók használata, de a helyiek továbbra is halásznak az eszközökkel, a használatukra vonatkozó tiltást ráadásul május végén fel fogják oldani.

A kopoltyúhálók használata 2011-2016 közt a kaliforniai disznódelfin-populáció 90 százalékának eltűnésével járt.

Jorge Rickards, a WWF Mexikó igazgatója szerint a fajt kevesebb mint 60 éve fedeztük fel, de már így is a kihalás szélére sodortuk. Rickard úgy véli, hogy a csökkenő egyedszám azt bizonyítja, hogy a vaquiták megóvásáért tett erőfeszítések kevésnek bizonyultak.

A szervezet a megdöbbentő adatok miatt felszólította a helyi kormányt, hogy azonnal és állandó jelleggel tiltsa be a hálók használatát, gyűjtse be az elszabadult hálódarabokat, illetve találjon valamilyen alternatívát a halászok számára a veszélyes hálók helyett.

A faj védelméért az Egyesült Államok WWF-szervezetének egyik leghíresebb kuratóriumi tagja, Leonardo DiCaprio is kiállt. A színész közösségi oldalain buzdítja a követőit, hogy a WWF oldalán keresztül támogassák a disznódelfinek megmentését célzó lépéseket.

A “tenger pandájának” is hívott faj egyedeit egyébként a halászok nem szándékosan fogják ki. A helyiek ugyanis alapvetően egy szintén veszélyeztetett élőlényre, a totoaba nevű halat halásszák. A kivetett háló viszont nem válogat, számtalan más állat belegabalyodik.

A totoaba kereskedelmi útvonala Mexikótól az Egyesült Államokon át egészen Kínáig húzódik. A WWF-nél úgy gondolják, hogy a halból készült termékek árusításának és szállításának nemzetközi tilalmával közvetett módon a kaliforniai disznódelfint is megóvhatnák. Ehhez viszont globális összefogásra lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik