Tudomány

Jóval több erdőség van, mint eddig gondoltuk

24.hu
24.hu

2017. 05. 15. 07:45

Akár hisszük, akár nem, nehéz pontosan megállapítani megállapítani, hogy mennyi erdőség is található bolygónkon. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a szakértők a közelmúltban felfedezték: 9 százalékkal több területet borítanak fák, mint amire korábban számítottak.
Korábban a témában:

Az új erdős területek, melyek elég nagyok ahhoz, hogy Ausztrália kétharmadát lefedjék, jól elbújtak a kutatók elől.

A trópusi régiók növényzetét igen sokat tanulmányozzák, éppen ezért a szakértők úgy döntöttek, most érdemes a szárazabb területekkel is foglalkozni. Ezekben a régiókban a fák sokkal több vizet vesztenek a párolgás és az átszivárgás miatt, így a helyi erdők kevésbé sűrűek.

Alapvetően elég nehéz megállapítani, hogy mennyi fa is van a száraz területeken. Ennek elsődleges oka az, hogy a korábbi műholdfelvételek felbontása nem volt elég nagy ahhoz, hogy segítségükkel pontos becsléseket adjanak. Mivel a helyi erdők igen ritkásak, néha az is nehéz, hogy különbséget tegyenek a fotókon a fák és az árnyékok közt.

Most a Google Earth új, ultranagy felbontású felvételeit felhasználva egy 15 intézet szakértőiből álló csapat képes volt nagyjából 200 000 száraz területi földdarabot elemezni. A képek igen jó minőségűek voltak, egy pixel nagyjából egy métert jelölt. A kutatók így jóval pontosabb becslést tudtak arra adni, hogy mennyi fa is található ezekben a régiókban.

A vizsgálat kimutatta, hogy a helyi erdők 40 százalékkal több földet fednek be, mint ahogy korábban gondolták. Ez globálisan 9 százalékkal növeli az erdők területét.

A műholdképek elemzése után a csapat helyszíni információkat is gyűjtött, hogy ellenőrizzék eredményeiket. A Science-ben megjelent tanulmány szerint nem tévedtek, valóban jelentősen növekedett az ismert erdőségek száma. A leglátványosabb emelkedés Afrikában volt megfigyelhető, itt kétszer annyi száraz régiót fedő fa van, mint ahogy korábban gondolták.

A 467 millió hektárnyi új fa miatt a karbonkörforgásról alkotott képet is érdemes lesz átgondolni. A szakértők úgy becsülik, hogy az újonnan felfedezett erdőségekkel 2-20 százalékkal gyarapodik az erdőkben raktározódott szén mennyisége. Ez igen jelentős növekedést jelent.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.