Tudomány

Négyszer lőtt a pápára, kettő talált

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2017. 05. 13. 08:00

Korábban a témában:

Karol Józef Wojtyła 1920 májusában látta meg a napvilágot egy Krakkótól 50 kilométerre fekvő lengyel kisvárosban, Wadowicében. Pappá 1946-ban szentelték, 1964-ben már Krakkó érseke, ’67-ben bíboros lett. I. János Pál halála után, 1978. október 16-án választották pápává, a II. János Pál nevet választotta.

Székfoglaló szentmiséjét október 22-én mutatta be a Szent Péter téren, ekkor hangzott el a híres felszólítás: „Ne féljetek!”

Magyarul szólt a magyarokhoz

Elítélte a kommunizmust, ám a kapitalizmust is ostorozta, bocsánatot kért az egyház múltbéli bűneiért, felemelte szavát a háborúk ellen, kiállt az emberi élet és méltóság védelmében. A népek és vallások közti békén, egyetértésen dolgozott, a remény pápájának és a világ plébánosának is nevezték: 104 utazása során összesen 129 országban járt, hívei körében nem “uralkodóként”, hanem nagyon is hús-vér emberként jelent meg.

Különös rokonszenvvel fordult a fiatalok felé, szívesen vett részt rendezvényeiken, bennük látta az egyház és a világ jövőjét.

A XVI. század óta ő volt az első, nem Itália földjén született egyházfő, ráadásul a kommunista blokkból érkezett, csaknem 27 éves pontifikátusa az egyik leghosszabb volt a történelemben.

“Ne félj!”

Tényleg soha nem félt. 1981. május 13-án a Szent Péter téren tartott audienciát, amikor a tömegből egy férfi négy lövést adott le rá. Két golyó találta el, egyik a jobb karját, a másik az alhasába fúródott, két célt tévesztett lövedék még két embert megsebesített a tömegben. A pápa kísérői karjába hanyatlott, súlyos sérülésekkel heteket töltött kórházban, de felépült.

Merénylőjét még a helyszínen elfogta Camillo Cibin biztonsági főnök a hívők aktív segítségével. Ő volt a 23 éves, török állampolgárságú Mehmet Ali Agca.

A fiatalember Törökország belsejéből származott egy nagyon szegény családból, már fiatalon bűnözővé vált. A bolti lopások után már bankrablásokban is részt vett, majd belépett a szélsőjobboldali Szürke Farkasok nevű szervezetbe. Ez a terrorcsoport több merényletért, robbantásért volt felelős, Agca személyesen is részt vett Abdi Ipekci baloldali újságíró meggyilkolásában. Úgy tudni, idővel a Palesztin Népi Felszabadítási Szervezet ügynöke is lett, ám ezt ő következetesen tagadta.

Talán a KGB

Végül 1979-ben került rendőrkézre, ám még abban az évben megszökött és Bulgáriába ment,majd több mediterrán országban is feltűnt. 1981. május 10-én kifejezetten a pápa meggyilkolásának szándékával utazott vonattal Milánóból Rómába. Már a török börtönben készült feljegyzéseiben is az iszlám ellenségeként és a kapitalizmus egyik jelképes alakjaként írt II. János Pálról.

Máig nem tudni, hogy tényleg magánakció volt-e, ha pedig nem, pontosan ki állt a háttérben, ki vagy kik voltak a megbízók. Rómában állítólag egy török maffiózó és a bolgár katonai attasé segítségével tervezte meg merényletet, az eredeti elképzelés szerint társa is volt. Ő robbantott volna a tömegben a lövésekkel egy időben, hogy a pánikot és felfordulást kihasználva mindketten a bolgár nagykövetségre meneküljenek. De végül csak Agca lépett akcióba.

Az antikommunista pápa jó kapcsolatot ápolt a lengyel Szolidaritás mozgalommal, ezért nem kizárt, hogy a merénylet hátterében valóban a bolgár titkosszolgálatot és a KGB-t kell keresni. Négy embert állítottak bíróság elé Agca vallomásai nyomán 1985-ben, ám ekkor a merénylő visszavonta vallomását, és újat tett: ő Jézus Krisztus, a pápát pedig isteni parancsra akarta megölni.

Három megbocsátás és még egy merénylet

A pápa még közvetlenül a merénylet után, amíg eszméletétnél volt, megbocsátott az elkövetőnek. Később ezt nyilvánosan is megismételte felgyógyulása után a Szent Péter téren mondott Úrangyala-imádságában, harmadszor pedig akkor bocsátott meg, amikor meglátogatta Agcát a börtönben.

A terrorista 30 évet kapott, a pápa hatására a börtönben katolizált, és II. János Pál kijárta neki, hogy 2000-ben kegyelmet kapjon a köztársasági elnöktől. De szabadsága nem tartott sokáig, Törökországban ismét lecsukták korábbi bűnei miatt, innen 2010-ben szabadult.

A pápa továbbra sem riadt vissza a nyilvános szerepléstől, ami csaknem pontosan egy év után megint majdnem az életébe került. Sokan úgy gondolták ugyanis, hogy a Szűzanya által a portugál Fátimában közölt titkok közül a harmadik épp a II. János Pál elleni merényletet jósolta meg. A pápa 1982. május 12-én épp azért kereste fel a jelenések helyszínét, hogy hálát adjon megmeneküléséért, amikor egy spanyol pap támadt rá bajonettel.

A testőrök leteperték, mégis megvágta a szentatyát. Azt mondta, a Szentatya szovjet ügynök, és intézkedései a kommunista hatóságok sugallatára születtek meg…

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.