Tudomány

Az agy sérülése a vallásos fundamentalizmus kialakulásához vezethet

24.hu
24.hu

2017. 05. 12. 12:45

A tudósokat régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy néhány ember miért hisz a szellemi lényekben, míg mások nem? Kutatók egy csapata most az állítja, sikerült olyan régiót találniuk az agyban, melynek sérülése növelheti a vallásosság iránti fogékonyságot. Sőt, azt is kimutatták, hogy ezen terület sérülése csökkentheti a kognitív rugalmasságot.
Korábban a témában:

Az elemzés egy korábbi kutatásra épült, melyben a vallásosság neurológiai alapját keresték, különösen a prefrontális kéregben. Az új Neuropsychologia-ban bemutatott tanulmány elkészítéséhez olyan adathalmazt használtak fel, melyet eredetileg a vietnami háborút megjárt, traumán átesett veteránok vizsgálatához hoztak létre. A felmérésben a súlyos agykárosodást átélt katonákat hasonlították össze az egészségesekkel.

A vizsgálatban 119 hátsó-oldalsó prefrontális kéregsérülésben szenvedő veterán adatait elemezték. Az agy ezen területe a tervezést és problémamegoldást szabályozza, de számtalan egyéb képességre is hatással van. Az analízis kimutatta, hogy az alanyok a károsodás után kevésbé lettek nyitottak az új ötletekre. Ez magyarázatot adhat arra, hogy ezek a veteránok miért voltak fogékonyabbak a vallásos elképzelésekre.

A kutatásban a résztvevőknek olyan feladatot adtak, melyekkel felmérhették kognitív rugalmasságukat – ez a szempontváltás képességére van hatással. Ezen kívül a katonák vallásosságát is elemezték standardizált mérés segítségével.

Ezután CT-vizsgálat következett, mellyel lokalizálni tudták a sérülés pontos helyét. Így derült ki, hogy a hátsó-oldalsó prefrontális kéreg károsodása összefüggésben áll a vallásossággal és a csökkentett kognitív rugalmassággal.

A szakértők szerint az eredmény azt bizonyítja, hogy a nyitottság és a kognitív rugalmasság szükséges az adaptív vallási elkötelezettséghez. A hit ezen változatossága a hátsó-oldalsó prefrontális kéreg funkcionalitásától függ.

Korábbi tanulmányok azt is kimutatták, hogy az agy ezen régiójának sérülése a munkamemóriát is befolyásolja – a rövid távú emlékezet ezen komponense rövid ideig tárolja, és adott esetben manipulálja az információkat. Ez szintén kulcsfontosságú a kognitív rugalmasság szempontjából.

Az eredmény természetesen nem jelenti azt, hogy minden mélyen hívő ember agysérült, illetve, hogy a károsodás minden esetben vallásossá teszi az érintettet. A tanulmány csupán annyit állít, hogy az agy ezen specifikus területének sérülése megnehezíti az új gondolatok befogadását, illetve a mély meggyőződések felülvizsgálatát.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.