Tudomány

Sosem találtak még ilyen párost az űrben

Egy nemzetközi kutatócsapat új pulzárt azonosított az NGC 6624 nevű globuláris klaszter közepén. A csillagászok úgy vélik, hogy az égitest egy köztes tömegű fekete lyuk körül kering.

A nagyjából 26 000 fényévre található NGC 6624 a Nyilas csillagképben helyezkedik el. A csoportosulás csupán néhány fényév széles, de több millió csillagot tartalmaz. Egy ilyen különleges helyen számtalan egyedi objektum megjelenhet, éppen ezért a szakértők előszeretettel vizsgálják az efféle klasztereket.

A Manchesteri Egyetem kutatói által vezetett vizsgálatban egy rendkívül gyorsan forgó neutroncsillagra bukkantak. A PSR B1820-30A nevű égitest a számítások alapján másodpercenként több százszor fordul meg saját tengelye körül.

A szakértők úgy vélik, a pulzár egy rendkívül sűrű objektum körül kering, amely kis mérete ellenére 7 500 csillag tömegét teszi ki.

Andrew Lyne, a kutatócsapat tagja szerint a PSR B1820 30A-hez hasonló pulzárok igen precíz órákként működnek, segítségükkel rendkívül pontosan meghatározható a Földtől mért távolságuk.

A pulzárok ezért rendkívül érzékenyek más közeli masszív objektumok, például a fekete lyukak gravitációjából keletkező mozgásokra, így megkönnyítik ezek azonosítását

– tette hozzá a kutató.

A felfedezés rekordnak számít, hiszen korábban még nem azonosítottak pulzárt ennyire közel egy globuláris klaszter közepéhez. Sőt, hasonló égitestet nem fedeztek fel eddig fekete lyuk körül keringeni. A feltételezett köztes tömegű fekete lyuk ráadásul szintén különleges, hiszen az efféle objektumok létezésére csak a közelmúltban találtak valódi bizonyítékot.

A fekete lyukak többségét két csoportba sorolják: a kisebb, csillagtömegű objektumok; illetve a szupermasszívak közé – utóbbiak a galaxisok közepében helyezkednek el, tömegük pedig több milliószor nagyobb a Napénál. A tudósok napjainkban úgy vélik, hogy a ritkább harmadik típus objektumai, a köztes tömegű fekete lyukak kisebb fekete lyukak fúziójával jönnek létre, ezen objektumok összeállásával pedig szupermasszív fekete lyukak születnek.

Benetge Perera, a kutatócsapat vezetője szerint a globuláris klaszterek közepe felé egyre sűrűsödő csillagokkal olyan környezet alakul ki, amely kedvez a nagy tömegű fekete lyukak létrejöttének. A köztes méretű objektumok megtalálása azért fontos, mert segítségükkel jobban megérthetjük a különböző típusú fekete lyukak közti eltéréseket.

A szakértők bíznak benne, hogy a további elemzéssel a különleges globuláris klaszterről is többet tudhatnak meg.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik