Tudomány

Egy teniszpálya alatt nyugodhatnak a szent király elveszett maradványai

24.hu
24.hu

2017. 05. 04. 15:38

Régészek egy csoportja úgy véli, sikerült megtalálniuk a kelet-angliai király, Vértanú Szent Edmund maradványainak helyét. A kutatók szerint a csontok a kelet-angliai Bury St Edmunds egyik teniszpályája alatt vannak.
Korábban a témában:

Szent Edmund az egyik történelmi angolszász állam, a Kelet-angliai Királyság uralkodója volt 9. század második felében. Mivel halála után szentként tisztelték, maradványait méltó helyen őrizték Bury St Edmunds-ban. VIII. Henrik uralkodása alatt azonban, amikor a király szembefordult a katolikusokkal, a helyi bencés kolostori közösséget feloszlatták, és így az ereklyék is elvesztek.

Kutatók egy csoportja most úgy véli, a maradványok még mindig a városban lehetnek. Egészen pontosan az egykori apátsági sírok helyére épült teniszpályák alatt.

A szakértők feltárásra vonatkozó kérelmét már elfogadták, így a közeljövőben a régészek alaposabban is körülnézhetnek a környéken.

Az ásatás ötlete egyébként a helyi önkormányzattól származik. Robert Everitt, Bury St Edmunds egyik képviselője úgy véli, hatalmas szenzáció lenne a leletek felfedezése. A város azt tervezi, hogy a teniszpályáktól nem szabadul majd meg, hanem áthelyezi őket egy használaton kívüli iskola telkére.

Szent Edmund kivégzése egy középkori ábrázoláson Kép: Wikipedia

Francis Young, Bury-i születésű történész és akadémikus szerint az apátság megszüntetésének 1539-es feljegyzéseiben nem tettek említést a király testéről. Mivel Szent Edmundnak uralkodói státusza volt, VIII. Henrik hivatalnokai feltehetőleg engedélyezték a szerzeteseknek a maradványok elszállítását.

Egy 1697-es beszámolóban arról lehet olvasni, hogy Szent Edmund csontjait egy vasládába tették, az azonban nem derül ki, hogy hol ásták el a koporsót. A szakértők úgy vélik, a szerzetesek temetőjében lesz érdemes keresniük. Ha a maradványokat valóban vasládában hantolták el, a régészek viszonylag könnyen azonosíthatják a tároló helyét.

Szent Edmund 854–869 közt ült a kelet-angliai trónon. Az Angolszász krónika szerint az uralkodó az országát fenyegető vikingek elleni harcban esett el. A legenda úgy tartja, hogy a király nem volt hajlandó megtagadni a hitét, így a Vikingek című sorozatból is ismert Csonttalan Ivar és öccse, Ubba – azaz Ragnar Lothbrok fiai – parancsára nyilakkal oltották ki Edmund életét.

Nem sokkal halála után felépült a szentély, ahol az ereklyéit őrizték. A nyughely egy Bedericesworth nevű település kolostoránál állt, később ebből alakult ki Bury St Edmunds. A város a középkorban Anglia leghíresebb és legnépszerűbb zarándokhelyévé vált, Edmund pedig többek közt Anglia és a királyok védőszentje lett.

(Telegraph)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.