Tudomány

Szerencsés, akit ma csak egy zápor kap el

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2017. 05. 03. 17:29

A zápor még elmegy, de egy zivatar őrült tombolásra képes a fejünk felett - egész héten lesz benne részünk.
Korábban a témában:

Szerdán Magyarország nagy része felett erősen felhős vagy borult lesz az ég: jön a zápor, zivatar, felhőszakadás, délelőtt a Dunántúl, délután a Tiszántúl esik el. A keleti megyékre elsőfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben a heves zivatarok, felhőszakadás miatt. A folytatásban stabilizálódik a 20 fok körüli hőmérséklet, de helyi záporok, zivatarok bármikor és bárhol előfordulhatnak.

Szó se róla, a meleggel megérkezett az égszakadások, földindulások, özönvizek idei szezonja. Mostantól kezdve egyre gyakrabban találkozunk majd azzal, hogy záporok, zivatarok kialakulására kell számítani, a kérdés már csak az, melyiknél kell jobban behúzni a nyakunkat? Egészen pontosan: mi a különbség zápor és zivatar között, illetve miért járnak ők kéz a kézben?

Intenzív zápor és zivatar

A válasz nagyon egyszerű: a zápor maga a csapadék, a zivatar pedig az olyan, nem törvényszerűen jelentkező “kísérőjelenségei”, mint a villámlás és mennydörgés

– mondja Berceli Balázs meteorológus, az Időkép.hu munkatársa.

Hazánkban mindkettő a tavaszi-nyári félévhez kapcsolódik, mert kialakulásuk alapfeltétele a meleg. Ha a Nap felmelegíti a földfelszínt, a magasban pedig hidegebb légtömegek áramlanak fölénk, a fizika törvényeinek engedelmeskedve a lenti meleg helyet cserél a fenti hideggel.

A mi nézőpontunkból szemlélve feláramlás kezdődik, és ehhez elég, ha felfelé haladva 100 méterenként 0,8 Celsius-fokkal hűvösebb a levegő. A lenti nedves, meleg levegő pedig felfelé haladva folyamatosan hűl, mígnem telítetté válik, és megindul a felhőképződés. Minél magasabb a talaj és a felsőbb légrétegek hőmérsékletkülönbsége, annál intenzívebb a feláramlás, és annál magasabb felhők alakulnak ki.

Az pedig már a laikus számára is logikus, hogy “nagy felhőből” sok, azaz intenzív csapadék hullik. Ez a zápor

– mondja az Időkép.hu meteorológusa. A villámokat és a mennydörgést, azaz a zivatart ugyancsak az intenzív feláramlás hozza létre.

Villám: több 10 ezer fokos levegő

A felhőkben megindul a töltésszétválasztódás, az aljukban a negatív töltésű részecskék halmozódnak fel. A talajon pedig a pozitív töltés kerül túlsúlyba: ha elegendő lesz belőlük, megtörténik a felhő és a talaj közti kisülés, ezt nevezik lecsapó villámnak. Jobb minél távolabb lenni tőle.

A kisülés a másodperc tört része alatt több tízezer fokra hevíti a körülötte lévő levegőt, ami elképesztő hőtágulást eredményez, ez pedig hangrobbanást idéz elő. Ez a mennydörgés.

A pontosság kedvéért: a több tízezer fok csak a villámcsatorna pár 10 centiméter széles sávjára érvényes, de ebből kifolyólag nyilvánvalóan távolabb is nagyon felforr a levegő.

Wikipedia

És ide tartozik a nyári jégeső is. A magasban fagypont alatti hőmérséklet uralkodik, a felhőkben jégkristályok képződnek, ám “normál esetben” a talaj felé közeledve ezek elolvadnak, és mi csak esőcseppekkel találkozunk. Ám a záport létrehozó körülmények között megkezdődik a gravitáció és a feláramlás harca.

Az intenzív feláramlás egészen addig keringeti a jégkristályokat a felhőben, amíg azok óriásira, akár félkilósra (lehetnek ekkorák? ) híznak, és a feláramlás ereje már kevés, hogy fent tartsa őket. Ha elég nagyok a jégdarabok, nem olvadnak el útjuk során, hanem borsónyi, diónyi méretben érnek földet – mondja Berceli Balázs.

(Kiemelt kép: MTI/Varga György)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.