Tudomány

Megtalálták az elveszettnek hitt varánuszfajt

24.hu
24.hu

2017. 05. 03. 17:29

Az élőlényt még 1823-ban azonosították, az egyetlen ismert példányt szállító hajó azonban a befogott egyeddel együtt 1824-ben elsüllyedt. Finn kutatók most rájöttek: a faj valójában meglehetősen gyakori.
Korábban a témában:

A közepes méretű varánuszfélét, a Varanus douarrhát 1823-ban fedezte fel a francia természettudós, René Lesson. A faj különös nevét a helyi nyelv inspirálta: a ma Pápua Új-Guineához tartozó sziget, Új-Írország őslakosai így hívták a gyíkot.

A Lesson által begyűjtött példány azonban elveszett, amikor az azt szállító hajó 1824-ben elsüllyedt a Jóreménység fokánál. A varánuszt így senki sem tudta szisztematikusan tanulmányozni.

Új-Írországon természetesen napjainkban is rengeteg varánusz mászkál, a szakértők azonban eddig úgy hitték, hogy ezek mind egy jól ismert fajhoz, a mangrove varánuszhoz (Varanus indicus) tartoznak. Ezen állatok Új-Guinea-szerte nagy számban fordulnak elő, ráadásul a leírások alapján sokban hasonlítanak az elveszett élőlényre. Egy új elemzés azonban rávilágított: a tudósok eddig nem voltak elég alaposak.

Valter Weijola, a Turkui Egyetem kutatója kollégáival helyszíni vizsgálatot végzett a szigeten, hogy felmérje a terület varánuszpopulációját.

A kutatócsapat felfedezte, hogy a helyi állatok mind morfológiailag, mind genetikailag élesen elkülönülnek a Varanus indicustól.

Az Australian Journal of Zoology-ban megjelent tanulmányukban a szakértők azt is leírják, hogy az elveszettnek hitt faj az Új-Írországot is magába foglaló Bismarck-szigeteken valójában régebb óta van jelen, mint a mangrove varánusz.

V. douarrha egy fekete színű, sárga foltos gyík, melynek pöttyei a hasa környékén egyre sűrűsödnek. Az élőlény nagyjából 1,3 méter hosszúra nő meg – összehasonlításkép: a legnagyobb rokona, a komodói sárkány akár 3 méter hosszú is lehet. A V. douarrha az egyetlen őshonos nagytestű állat, amely a szigeten előfordul, igaz, Új-Írországon korábban több hatalmas röpképtelen madár és rágcsáló fosszíliáját is azonosították.

Weijola kutatócsapatával tavaly egy másik varánuszfajt is megtalált, akkor a V. semotust fedezték fel a Pápua Új-Guinea északi részén található Mussau-szigeten. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a régióban számtalan olyan élőlény vár még azonosításra, melyeket sehol máshol nem lehet megtalálni a bolygón.

(Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.