Tudomány

Kísérteties sötét folt jelent meg az Arab-tengeren

24.hu
24.hu

2017. 05. 03. 16:04

Sötét erők gyülekeznek az Arab-tengeren a NASA egyik új műholdfelvételén. Bár a jelenség igen kísértetiesnek tűnhet, valójában egy teljesen természetes és gyakori folyamat áll a hátterében.
Korábban a témában:

A NASA Terra műholdja még április 11-én készítette el a fotót a fedélzetére szerelt Közepes Felbontású Képalkotó Spektroradiométer segítségével.

A sima vízfelület tükörként veri vissza a fényt, ha azonban egyszer hullámok keletkeznek, a helyzet alaposan megváltozik: a víztömegről a fény különböző irányokba szóródik szét, így jóval kevesebb éri el a műhold fotodetektorát.

Bizonyos esetekben, amikor a Nap, a műhold és a vízfelület megfelelő rendszert alkot, a víz sokkal fényesebbnek tűnik. Ezt a jelenséget napbecsillanásnak (sunglint) nevezik.

A napbecsillanást számtalan műholdas felvételen lehet felfedezni, a jelenséget általában a képek közepén található fényes vízfelület jelöli. A NASA új fotója kivételesnek mondható, hiszen itt a világosabb terület inkább a kép alján húzódik.

A felvételen tehát valójában nem is a sötét, hanem a fényesebb régiók számítanak különlegesnek.

Bár a napbecsillanást a leggyakrabban műholdak szokták megörökíteni, vízparton ücsörögve bárki észrevehet hasonlót. A földfelszínről érzékelhető fényjelenséget, amely a Balatonnál például igen gyakori, aranyhídnak, vagy fényhídnak nevezik (glitter path).

Napbecsillanás az Arab-tengeren Kép: NASA

(Live Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.