Tudomány

Borzasztó állapotban vannak a Nemzetközi Űrállomás űrruhái

Egy új jelentés szerint komoly probléma alakulhat ki a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) használt űrruhák miatt. Mivel a készletek egyre apadnak és az új generációs szkafanderek tökéletesítésére még éveket kell várni, nem lehetetlen, hogy az asztronauták idő előtt kifogynak a felszerelésből.

A NASA Felülvizsgálati Hivatala új jelentésében az ISS-es űrsétákhoz használt szkafander, az EMU (Extravehicular Mobility Units) állapotát és jövőjét elemezte. A vizsgálat kimutatta, hogy az eredeti 18-ból már csak 11 darab van használatban. Az elemzés alapján könnyen elképzelhető, hogy ezek nem tartanak ki az űrállomás 2024-es visszavonulásáig.

A ruhákat még 1974-ben készítették el, azonban csak 1981-ben vettek részt először küldetésben. Bár a szkafandereket többször felújították és átalakították, így is jóval meghaladták 15 éves várható élettartamukat.

A jelentés készítői szerint az eredmények miatt a NASA-nál érdemes lesz átgondolni a jövőben az ISS-ről induló űrséták szükségességét.

Az űrruhák gyakorlatilag egyszemélyes űrhajók, melyek kulcsszerepet töltenek be az állomáson kívüli munkában. A szkafanderek nem csak az oxigénellátást biztosítják, de a páratartalmat, a hőt és a nyomást is szabályozzák, valamint megvédik az űrhajóst a veszélyes sugárzástól és az űrtől. Sőt, hosszabb műszakok során az anyagcsere végtermékeit is kezelik.

A NASA az utóbbi időben közel 200 millió dollárt költött az űrruhák fejlesztésére, melyeket új missziókon – például a Mars-küldetésen – szeretnének majd bevetni. Ezen eszközök létrehozása és tesztelése azonban sok időt vesz még igénybe, az elmúlt években ráadásul a szkafanderek fejlesztésére szánt költségek is jelentősen csökkentették.

Az új jelentés arra is rámutatott, hogy a NASA sokkal költséghatékonyabban is fejleszthetné az űrruháit. A külső beszállítókon például megközelítőleg 80,8 millió dollárt spórolhatna.

Hosszú életük során a jelenlegi szkafanderek rengetegszer hibásodtak meg. Az 1990-es években kétszer is előfordult, hogy egy űrséta során túlságosan lehűlt a szkafanderek belseje, a 2000-es években pedig a ruhák párátlanító anyaga okozott néhány asztronautának szemfájdalmat. 2013-óta nem egyszer szivárgott víz az öltözékek sisakjába, egy alkalommal nagyjából 1,5 liter.

Mivel az űrruhák egyre rosszabb állapotban vannak és folyamatosan csökken a számuk, a NASA-nak késlekedés nélkül kezdenie kell valamit a helyzettel.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik