Tudomány

Úgy tűnik, mégsem volt felmenőnk az ősi emberféle

Még 2010-ben mutatták be azt a meglepően ép csontvázat, melyről akkor sokan úgy gondolták, a Homo nem közvetlen őséhez tartozott. Most úgy tűnik, az érintett élőlény valójában nem volt az emberek felmenője.

Egy új elemzés kimutatta, hogy az Australopithecus sediba valójában nem az emberi nemhez, hanem dél-afrikai hominidákhoz állt közel. Ezen emberfélék az ember családfájának oldalágán találhatóak.

Egy 2008-as ásatás során számtalan egyed maradványai kerültek elő a dél-afrikai lelőhely, Malapa egyik beomlott barlangjában. A Witwatersrandi Egyetem paleoantropológusai Lee Berger vezetésével akkor arra jutottak, a felfedezéssel sikerült betömniük az emberi nem fejlődéstörténetében tátongó 2-3 millió évvel ezelőtti űrt. Ez volt az a korszak, amikor bizonyos Australopithecusok az emberi nem legősibb képviselőjévé váltak.

Sok tudós azonban úgy hiszi, a Homo nem egyes korai tagjai – néhány jóval primitívebb hominida – nagyobb valószínűséggel lehet a keresett felmenő. A tudományt régóta megosztja ez a kérdés, ahogy az is, hogy a híres emberféle, Lucy – azaz az Australopithecus afarensis – volt-e ezen élőlények közvetlen őse, vagy egy egészen más Australopithecina faj.

Mivel az A. sediba csupán 1,98 millió éves, korábban sokan úgy vélték, egyszerűen lehetetlen, hogy a felmenőnk legyen. Berger csapatával azonban 2010-óta többször is kimutatta, hogy a fajnak kifejezetten emberszerű vonásai voltak. Éppen ezért a malapai fosszíliák továbbra is jó jelöltnek, egészen mostanáig.

Bill Kimbel, az Arizonai Állami Egyetem szakértőjének új koponyaelemzése ugyanis bebizonyította: nincs közvetlen kapcsolat a faj és a korai emberek közt.

Bár az általa vizsgált maradványok egy fiatal, még fejlődőben lévő egyedhez tartoztak, a példány így is közelebb állt a dél-afrikai Australopithecusokhoz, mint az ősi emberekhez. Kimbel kutatócsapatával egyéb leleteket felhasználva azt is modellezte, miként nézhetett volna ki az elemzett élőlény kifejlett korában. Ez megerősítette a szakértőket abban, hogy az A. sediba nem kapcsolódott nemünkhöz.

Az új eredmények már most megosztják a szakmát. Sokan meggyőzőnek találták Kimbelék eredményeit, más kutatók ugyanakkor épp az ellenkező állásponton vannak. A kérdést az dönthetné el végérvényesen, ha sikerülne megtalálni egy felnőtt példány csontjait is.

(Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik