Tudomány

Apró porszemnek tűnik a Föld és a Hold a Cassini új fényképén

A Cassini űrszonda a Szaturnusz gyűrűi közt kikandikálva pillantotta meg bolygónkat. A több száz millió kilométeres távolságból készített fotó jól szemlélteti, valójában mennyire jelentéktelen pont az otthonunk a Naprendszerben.

Az új fotó akkor készült, amikor a Cassini űrszonda a hatalmas gázbolygó körül keringett, nagyjából 1,4 milliárd kilométerre a Földtől. Bár a kép alapján lehetetlenség megállapítani, de a felvétel létrehozásakor az Atlanti-óceán déli részét mutatta bolygónk a Szaturnusznak.

A képen a Föld és a Hold is látható az A- és az F-gyűrű közt – utóbbi a felvétel alján húzódik. A fotón két gyűrűk közt elhelyezkedő keskeny rés, a Keeler- és az Encke-rés is kivehető.

A Föld és a Hold a Cassini képén Kép: ESA/NASA/ASI

A Cassini a NASA (Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal), az ESA (Európai Űrügynökség), illetve az ASI (Olasz Űrügynökség) közös projektjének szondája. A szerkezet 13 éves missziója során alaposan feltérképezte a Szaturnuszt és az égitest holdjait, átírva a Naprendszerről korábban kialakított képet.

Az űreszköznek köszönhetően számtalan érdekes információt tudtunk meg a rendszer ezen részéről. Megismerhettük a Titán felszíni tulajdonságait, illetve sikerült kimutatni egy, az Enkleáduszon lezajló folyamatot, amely segítheti a mikroorganizmusok fennmaradását. Nem lehetetlen, hogy ebben a régióban egy nap az élet nyomait is megtaláljuk.

A szonda közel másfél évtizedig szolgálta a tudományt, és alaposan körbejárta a Szaturnusz környezetét. Lassan azonban kalandja végéhez közeledik: 2018 szeptemberében ugyanis el fog égni a gázbolygó atmoszférájában.

A drámai pusztulás nem éri váratlanul a kutatókat, a Cassini megsemmisülését előre eltervezték. A szerkezet öngyilkosságára azért van szükség, hogy ne csapódjon be valamelyik helyi égitest felszínébe. Ez ugyanis azt jelentené, hogy földi szennyezés kerülne egy idegen világra.

Az efféle beavatkozás ellentmondana a NASA egyik alapelvével, a Planetary Protectionnel, melynek lényege más égitestek környezetének védelme.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik