antarktisz (pingvin, )
Tudomány

Turizmus, szennyezés, túlhalászás, felmelegedés: az emberiség tönkreteszi az Antarktisz élővilágát

24.hu
24.hu

2017. 04. 21. 14:33

Sokan úgy hiszik, hogy az Antarktisz élővilágát nem sújtják az emberiség környezetre gyakorolt negatív hatásai, hiszen a jeges régió tisztának és elszigeteltnek tűnik. A valóság azonban igen aggasztó.
Korábban a témában:

Egy új tanulmány rámutatott: a jeges kontinens sokkal több törődést igényel. Jelenleg ugyanis biológiai sokszínűsége egyre több jelét mutatja annak, hogy nincs minden rendben.

PLOS Biology-ban bemutatott kutatás során a szakértők a Déli-sarkvidék biodiverzitását fenyegető tényezőket elemezték. A tudósok az albatroszoktól kezdve a tengeri pókokon át a kék bálnákig számtalan élőlény helyzetét megvizsgálták. A kutatók azt is ellenőrizték, hogy az Antarktisz mennyire felel meg a biológiai sokféleségről szóló egyezményben, azaz a Convention on Biological Diversity-ben (CBD) megfogalmazott 20 biodiverzitási célkitűzésnek.

Peter Stoett, a tanulmány vezető szerzője és a Concordia Egyetem szakértője szerint az eredmények igen vegyesek.

A vizsgálat alapján a régió meglehetősen jól teljesített az inváziós fajok kezelésében és komoly előrelépést ért el a helyi szennyező anyagok kibocsátásának csökkentésében. Az élőhelyek minőségének romlását ugyanakkor nem sikerült megállítani, az expedíciók, a turizmus és az óceánok melegedése továbbra is problémát okoz. A legnagyobb elmaradás a túlhalászás és a világ más területeiről érkező szennyeződések megfékezésében van.

Röviden összefoglalva: a helyzet hasonlóan rossz, mind a Föld többi helyszínén.

A tanulmányban a szakértők kiemelik, hogy van mód bizonyos bajok orvoslására. Az első lépés az lehetne, ha az emberek elismernék: az Antarktisz egyáltalán nem az az érintetlen világ, melynek korábban látták.

Stoett úgy véli, a fellendülő turizmus és a túlhalászás egyre jobban veszélyezteti a régiót.

De a nagyobb fenyegetések a globális trendekből származnak: például a melegedő óceánokból, az olvadó jégtakaróból és a transznacionális szennyeződésből

– állapította meg a szakértő. A kutató hozzátette, mindezeknek nem szabad beárnyékolnia a sikereket, ugyanakkor tisztában kell lenni a helyzettel.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.