Tudomány

Ősi meteoritokban fedeztek fel egy új ásványt

Két kutatócsapat egymástól függetlenül azonosított egy új ásványt az általunk ismert legrégibb meteoritokban. Az anyagot rubinitnek nevezték el Alan E. Rubin, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem úttörő kozmokémikusa után. Az új ásványt 2017 márciusában hagyta jóvá a Nemzetközi Ásványtani Társaság.

A kalcium-alumínium-gazdag zárványok a Naprendszer legősibb szilárd anyagai, melyek nagyjából 4,568 milliárd éve alakultak ki a proto-Naphoz közeli régióban, magas hőmérsékleten. Manapság szubmilliméteres és centiméteres darabkákban fordulnak elő szenes kondritok formájában. Bár a kondritok igen gyakoriak – a Földön megtalálható meteoritok 85 százalékát teszik ki -, szenes formában viszonylag ritkán fedezhetők fel.

Mivel a kalcium-alumínium-gazdag zárványok megőrzik a korai Naprendszer fizikai és kémiai tulajdonságait, tanulmányozásukkal sokat meg lehet tudni a rendszer korai történetéről.

Josizaki Takasi, a Tohoku Egyetem kutatója, valamint Chi Ma, a Kaliforniai Technológiai Intézet szakértője egymástól függetlenül vizsgált meg egy-egy szenes kondritot. A tudósok a meteoritokban apró, 10 mikrométernél is kisebb gránátszemcséket találtak. A kutatók hamar rájöttek, hogy egy egészen új ásvánnyal van dolguk. A Ca3Ti3+2Si3O12 kémiai képletű anyag később a rubinit nevet kapta.

A korábban ismeretlen ásványnak igen magas a Ti3+ tartalma, ami arra utal, hogy csökkentett körülmények közt alakult ki.

Rubinit Kép: Takashi Yoshizaki

A szakértők bíznak benne, hogy a rubinit alaposabb elemzése a korai Naprendszer fejlődésének megértésében is segíthet.

(Tokohu University)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik