Tudomány

Nyolc múmiát fedeztek fel egy 3 500 éves egyiptomi sírban

Egyiptomi régészek több múmiát, színes szarkofágot és temetkezési szobrot is azonosítottak egy Luxor közelében található, nagyjából 3 500 éves sírban. A szakértők szerint a felfedezés hatalmas szenzáció.

A VXIII. dinasztia korszakából származó nyughelyben legalább nyolc múmia található. A lelőhelyet a Királyok völgyétől nem messze elhelyezkedő Dra Abul Naga nekropoliszában fedezték fel.

A kutatók szerint a sír egy Uszerhat nevű előkelőhöz tartozott, aki bíróként dolgozott a városban. A XXI. dinasztia idejében, nagyjából 3 000 évvel ezelőtt aztán újabb holttesteket helyeztek el itt. Mosztafa Vaziri, a feltárást vezető régész szerint erre azért volt szükség, mert a nyughely védve volt a korszakban komoly problémát jelentő sírrablóktól.

Khaled el-Enani, az egyiptomi Régiségek Minisztériumának vezetője úgy véli, meglepően sok lelet volt a sírban. A nyughelyből a múmiák mellett több mint ezer apró, faragott figura, úgynevezett usébti is előkerült.

Az ókori egyiptomiak gyakran helyeztek ilyen usébtiket halottaik mellé, ugyanis úgy hitték, hogy a szobrocskák segíthetik az embert a másvilágon.

 

Usébtik a Dra Abul Nagnál felfedezett sírból

A minisztérium eredetileg hat múmia felfedezéséről számolt be, később azonban további két testet is találtak. Eddig összesen tíz szarkofágot azonosítottak, a feltárás azonban még nem fejeződött be.

Újabb leletek várhatnak felfedezésre

A nyughely Luxortól nem messze, a Nílus nyugati partján helyezkedik el. A sírba való bejutás nem volt könnyű feladat, mivel az építményhez tartozó nyílt udvart 450 méternyi törmelék borította be.

A nyitott udvarból, téglalap alapú teremből, folyosóból és belső kamrából álló T alakú komplexum korát a mennyezeten található rajzok segítségével határozták meg. Az építményben még egy termet azonosítottak, ezt egyelőre nem sikerült feltárni.

A sír folyosója a belső kamrába vezet, ahol a cachette-t és a szarkofágokat is megtalálták

– áll a minisztérium közleményében.

A koporsók többnyire jó állapotban konzerválódtak, igaz, egy-két darab már széttöredezett. A sírban egyéb tárgyak is előkerültek, például fehér, narancssárga, zöld és mintás edények.

Waziri szerint egyértelmű jelei vannak annak, hogy a város egy magas rangú tisztviselője a sírrablók korában megnyitotta a nyughelyet, hogy elhelyezzék benne a fiatalabb múmiákat.

Enani bízik benne, hogy a felfedezésnek köszönhetően a jövőben ismét fellendülhet a környéken a 2011. után jelentősen visszaesett turizmus.

A kutatók jelenleg az egyik múmia elemzésén dolgoznak. Mivel a helyszíni munkálatok még nem fejeződtek be, nem lehetetlen, hogy a közeljövőben a sírban újabb lenyűgöző leletekre bukkannak majd.

(Phys.org)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik