Tudomány

Nyolc múmiát fedeztek fel egy 3 500 éves egyiptomi sírban

24.hu
24.hu

2017. 04. 19. 16:48

Egyiptomi régészek több múmiát, színes szarkofágot és temetkezési szobrot is azonosítottak egy Luxor közelében található, nagyjából 3 500 éves sírban. A szakértők szerint a felfedezés hatalmas szenzáció.
Korábban a témában:

A VXIII. dinasztia korszakából származó nyughelyben legalább nyolc múmia található. A lelőhelyet a Királyok völgyétől nem messze elhelyezkedő Dra Abul Naga nekropoliszában fedezték fel.

A kutatók szerint a sír egy Uszerhat nevű előkelőhöz tartozott, aki bíróként dolgozott a városban. A XXI. dinasztia idejében, nagyjából 3 000 évvel ezelőtt aztán újabb holttesteket helyeztek el itt. Mosztafa Vaziri, a feltárást vezető régész szerint erre azért volt szükség, mert a nyughely védve volt a korszakban komoly problémát jelentő sírrablóktól.

Khaled el-Enani, az egyiptomi Régiségek Minisztériumának vezetője úgy véli, meglepően sok lelet volt a sírban. A nyughelyből a múmiák mellett több mint ezer apró, faragott figura, úgynevezett usébti is előkerült.

Az ókori egyiptomiak gyakran helyeztek ilyen usébtiket halottaik mellé, ugyanis úgy hitték, hogy a szobrocskák segíthetik az embert a másvilágon.

 

Usébtik a Dra Abul Nagnál felfedezett sírból

A minisztérium eredetileg hat múmia felfedezéséről számolt be, később azonban további két testet is találtak. Eddig összesen tíz szarkofágot azonosítottak, a feltárás azonban még nem fejeződött be.

Újabb leletek várhatnak felfedezésre

A nyughely Luxortól nem messze, a Nílus nyugati partján helyezkedik el. A sírba való bejutás nem volt könnyű feladat, mivel az építményhez tartozó nyílt udvart 450 méternyi törmelék borította be.

A nyitott udvarból, téglalap alapú teremből, folyosóból és belső kamrából álló T alakú komplexum korát a mennyezeten található rajzok segítségével határozták meg. Az építményben még egy termet azonosítottak, ezt egyelőre nem sikerült feltárni.

A sír folyosója a belső kamrába vezet, ahol a cachette-t és a szarkofágokat is megtalálták

– áll a minisztérium közleményében.

A koporsók többnyire jó állapotban konzerválódtak, igaz, egy-két darab már széttöredezett. A sírban egyéb tárgyak is előkerültek, például fehér, narancssárga, zöld és mintás edények.

Waziri szerint egyértelmű jelei vannak annak, hogy a város egy magas rangú tisztviselője a sírrablók korában megnyitotta a nyughelyet, hogy elhelyezzék benne a fiatalabb múmiákat.

Enani bízik benne, hogy a felfedezésnek köszönhetően a jövőben ismét fellendülhet a környéken a 2011. után jelentősen visszaesett turizmus.

A kutatók jelenleg az egyik múmia elemzésén dolgoznak. Mivel a helyszíni munkálatok még nem fejeződtek be, nem lehetetlen, hogy a közeljövőben a sírban újabb lenyűgöző leletekre bukkannak majd.

(Phys.org)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.