Tudomány

Különös repedés jelent meg Grönland egyik gleccserén

A szakértők egy ideje már tudják, hogy a grönlandi Petermann-gleccseren egy hatalmas szakadék található. A NASA krioszférával - azaz a nagy tömegű hó- és jégtakaróval - foglalkozó projektje, az Operation IceBridge először készített felvételt erről a repedésről. Úgy tűnik, a hasadék sokban különbözik a többi jeges szakadéktól.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a hatalmas jégfelületeken bizonyos időközönként természetes módon keletkeznek repedések. Ezek általában a tengerre belógó selfjegek peremén jelennek meg, a 2010-óta jelentősen széttöredezett grönlandi gleccseren azonban középen fut a hatalmas hasadék.

A repedést először Stef Lhermitte, a Delft Technológiai Egyetem műholdfelvételekkel foglalkozó szakembere szúrta ki. A felfedezés után a NASA-nál úgy döntöttek, érdemes egy műszerekkel felszerelt repülőgéppel is megvizsgálni az érintett területet.

Mint sok más hasonló jégtömeg, úgy a Petermann-gleccser is egy selfjég, tehát nem a szárazföld, hanem a tenger felett helyezkedik el – éppen ezért olvadása nem jár közvetlen módon a vízszint emelkedésével. A selfjegek ugyanakkor fontos szerepet töltenek be a belső jégtömeg védelmében, eltűnésükkel a szárazföldi hó és jég olvadása felgyorsul, ez pedig már valóban a tengerszint emelkedéséhez vezet.

A gleccser szétszakadása tehát nem jó jel, különösen azért, mert a folyamat a jövőben még látványosabb jelentkezik majd. A NASA kutatói észrevették, hogy a hasadék egy jóval nagyobb és szélesebb törés irányába terjed, amely a keleti peremtől a középpont irányába halad.

Ha a két repedés találkozik, akkor a selfjég felénél egy hatalmas egybefüggő szakadék jelenik meg, melynek mentén kettéválhat a gleccser.

A jégtömeg közepén található repedés igencsak szokatlan, a szakértők egyelőre nem értik, hogyan alakulhatott ki. Normál esetben ugyanis a meleg sós víz, amely a selfjegek alját éri, a jégtáblák szélét roncsolja.

Amennyiben a gleccserből valóban leszakad egy darab, az jóval nagyobb lesz mint a legutóbbi, 2010 augusztusában letört tömb – akkor a selfjég területe 25 százalékát vesztette el. Ez volt a legnagyobb leválási esemény, amely 1962-óta a sarki jeget sújtotta, úgy tűnik azonban, hogy a következő ennél is hatalmasabb lehet.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik