Tudomány

Elképesztő fényárban úszik az éjszakai Föld

24.hu
24.hu

2017. 04. 18. 10:08

A NASA a közelmúltban mutatta be azokat a felvételeket, melyek az éjszakai Földről készültek. Elképesztő, hogy milyen fényárban úszik a bolygó naplemente után.
Korábban a témában:

A fényképsorozat a Fekete Márvány becenevet kapta, utalva a Földről készült leghíresebb fotóra, a Kék Márványra, melyet az Apollo 17 legénysége készített 1972-ben.

Az új felvételeket a Suomi NPP időjárási műhold hozta létre a Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) segítségével. A rendkívül pontos szenzor 22 különböző hullámhosszon képes érzékelni a bolygónkról visszaverődő fotonokat.

A NASA szakértőinek a földfelszínről, a növényzetről, a hóról, a jégről, az óceánokról, az atmoszféráról és a sarki fényekről visszaverődő és kisugárzott fényt kellett elemezniük az éjszakai térkép elkészítéséhez. Emellett azonban a holdfázisokat is figyelniük kellett, hogy kiszámolják, mennyiben befolyásolja az égitest a helyi fényességet. A képen látható felhőket és az itt-ott megcsillanó napfényt utólagos munkával vitték fel a térképre, esztétikai okokból.

Utoljára 2012-ben készült hasonló éjszakai térkép, azóta azonban sokat változott a világ.

A növekvő urbanizáció és a népességszám emelkedése miatt ugyanis manapság sokkal fényesebb az éjszakai Föld, mint 5 évvel ezelőtt.

Amellett, hogy az efféle térkép igen látványos, az adatok földtudományi, gazdasági, szociológiai és katasztrófaelhárítási szempontból is fontosak. 2016-ban például a NASA a műholdat használva gyűjtött információkat a szövetségi hatóságok áramkimaradásairól.

Miguel Román, a projekt vezetője szerint a VIIRS-nek köszönhetően napjainkban már a teljesítménycsökkenés okozta rövid távú változásokat is figyelemmel lehet kísérni, ahogy az emberi tevékenység által előidézett ciklikus eltéréseket is – ilyen például a szezonális világítás. Emellett az urbanizációval, a migrációval, a gazdasági átalakulással és az elektromos hálózat fejlődésével jelentkező folyamatos változásokat is elemezni lehet.

Román kutatócsapata a VIIRS-szel számtalan kisebb projekten dolgozik. A csapat egyik célja például az, hogy pontosítsák a globális és regionális szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó becsléseket.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.