alvó-diák (alvás, )
Tudomány

A tudomány szerint nem érdemes délelőtt 11-nél korábban órát tartani

24.hu
24.hu

2017. 04. 12. 16:31

Egy új tanulmány szerint nincs sok értelme a délelőtt 11 előtt kezdődő tanóráknak. Mivel a fiatalok kognitív funkció nem járnak csúcsra a korai órákban, érdemes lenne délben, vagy csak délután 1-kor elkezdeni a tanítást.
Korábban a témában:

Nyílt Egyetem és a Nevadai Egyetem új tanulmánya alapján a diákok átlagosan délelőtt 11 és este fél 10 közt tudnak a leghatékonyabban tanulni.

A vizsgálat során 190 első- és másodéves hallgató adatait vizsgálták meg. A résztvevőknek egy kérdőívet kellett kitölteniük, melyben tanulási és alvási szokásaikkal kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. Az alanyoknak azt is le kellett írniuk, saját véleményük szerint a nap melyik szakaszában teljesítenek a legjobban.

Fontos leszögezni, hogy a kutatásban csak a hallgatók saját válaszait használták fel, a kérdőíven kívül más eszközt – például képalkotó berendezést – nem alkalmaztak.

A résztvevők közül kétszer annyian vallották magukat éjszakai embernek, mint reggelinek. Ez is jelzi, hogy a hallgatók sem mind egyformák. Éppen ezért a szakértők tanulmányukban elismerték, nincs olyan kezdési időpont, amely minden egyes diáknak megfelelne.

Paul Kelley, a Nyílt Egyetem kutatója és az analízis vezetője szerint az eredmények alapján felvetődhet a kérdés: vajon a hagyományos egyetemek miért kezdik meg az órákat reggel 9 előtt, ha ezzel jelentősen csökkentik a hallgatóik teljesítményét?

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a korai kezdés mind az oktatási intézményekben, mind a munkahelyen megnehezítheti a fiatalok dolgát, mivel zavarja a fiatal felnőttek biológiai óráját. A megfelelő órakezdés pedig kulcsfontosságú lehet az egyetemisták alvása, egészsége és teljesítménye szempontjából.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.