Tudomány

Szakértők szerint Hollywood megbélyegzi a bőrbetegségeket

Filmnézés közben sokszor elég ránézni egy karakter arcára, és a bőrhibáit látva meg is állapíthatjuk, hogy gonosz-e, vagy sem. Dermatológusok egy csoportja most arra jutott, az efféle megjelenítések olyan nagy számban fordulnak elő, hogy rossz sztereotípiák alakulhatnak ki az emberekben a bőrbetegekkel kapcsolatban.

Az új elemzés során a szakértők 10 klasszikus főgonoszt hasonlítottak össze 10 hőssel. A vizsgálat kimutatta, hogy a negatív karakterek 60 százalékának volt valamilyen bőrhibája, míg a pozitív szereplők közül egynek sem. A Texasi Egyetem Orvostudományi Karának kutatói szerint a jelenség miatt veszélyes előítéletek alakulhatnak ki a társadalomban a bőrbetegségekkel kapcsolatban.

A bőrön látható jellegzetességek már a némafilmek korában is megjelentek a rosszfiúk és -lányok arcán. Az új kutatásban a szakértők az Amerikai Filmintézet top 100-as listáját használták, melyen a legnagyobb hősök és főgonoszok neve szerepelt.

A negatív karakterek közt olyan figurákat tüntettek fel, mint Dr. Hannibal Lecter; Darth Vader; az 1937-es  Hófehérke és a hét törpe királynője; Az ördögűző Regan MacNeil-je; vagy a Gonosz Nyugati Boszorkány.

Gonosz Nyugati Boszorkány

A legnagyobb hősök közé ezzel szemben a Ne bántsátok a feketerigót! Atticus Finch-ét, Indiana Jones-t, James Bondot, illetve Rocky Balboa-t sorolták be.

Amennyiben egy film fekete-fehér volt, a szakértők az eredeti verzió kiszínezett változatát használták – ha nem volt ilyen, úgy az alkotás korabeli színes posztereit elemezték.

A kutatók számtalan dermatológiai jellemzőt azonosítottak. Három gonosznál hajhullást, szintén háromnál periorbitális hiperpigmentációt – azaz szemek körüli karikákat -, kettőnél mély ráncokat, számtalan heget és szemölcsöt, egynél pedig borvirágos orrot, azaz rhinophymát fedeztek fel.

A jófiúk ezzel szemben egyáltalán nem rendelkeztek bőrgyógyászati jellegzetességgel.

Bár a top 10-ben egyetlen albínó gonosztevőt sem találni, egy korábbi elemzés kimutatta, hogy az 1960. és 2006. közt készült alkotások 68 százalékában tűnik fel olyan fontosabb vagy kevésbé meghatározó negatív karakter, aki láthatóan pigmenthiányban szenved.

A kutatók szerint a vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy Hollywood előszeretettel kapcsolja össze a bőrhibákat a gonosz szereplőkkel. A szakértők úgy vélik, ennek hatása jóval túlmutathat a művészet világán.

(Live Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik