Tudomány

A század közepére 50 millió éves rekordot dönthet meg a szén-dioxid-szint

24.hu
24.hu

2017. 04. 05. 17:16

Egy ideje már tudni, hogy az ember megjelenése óta nem volt ilyen magas a légkör szén-dioxid koncentrációja. Egy új elemzés most rávilágított: néhány évtizeden belül az 50 millió éves rekord is megdőlhet.
Korábban a témában:

Szakértők szerint amennyiben nem csökken a kibocsátás, a szén-dioxid-szint a század közepére 50 millió évvel ezelőtti értéket érhet el. Ekkor a hőmérséklet átlagosan 10 fokkal volt melegebb, alig fordult elő jég a bolygón, a tengerek szintje pedig sokkal magasabb volt, mint manapság.

A héten a Nature Communications-ben megjelent tanulmány félelmetes bizonyíték arra, hogy amennyiben az emberiség nem kezd valamit a környezetszennyezéssel, a jövőben leküzdhetetlen akadályokkal kell majd szembesülnie.

Az atmoszférában található karbonszint természetes módon változik az évezredek során. Az ipari forradalom óta azonban felborult a folyamat, az emberek ugyanis drámai módon növelték a szén-dioxid mennyiségét, ezzel együtt a hőmérséklet is emelkedett.

A tudomány számtalan módszert ismer a múltbeli szén-dioxid arány megmérésére – például a sarki jégben található légbuborékok elemzését. Az új kutatásban a szakértők nagyjából 1 500 korábbi számítást használtak fel, hogy megállapítsák, miként változott az anyag légköri jelenléte az elmúlt 420 millió év során.

Az elemzés kimutatta, hogy a maihoz hasonló mennyiség utoljára 3 millió éve volt mérhető. Ha azonban nem kezdünk valamit a szén-dioxid-kibocsátással, egy sokkal ősibb rekord is megdőlhet.

Amennyiben a légszennyezés a maihoz hasonló mértékű marad, akkor a század közepére az 50 millió évvel ezelőtti szén-dioxid-szinttel megegyező értéket mérhetünk majd.

Ekkor a Föld egészen más képet mutatott, mint napjainkban.

Dana Royer, a Wesleyan Egyetem szakértője és az új tanulmány társszerzője szerint a korai eocén alatt a felszíni hőmérséklet jóval melegebb volt, és nagyon alacsony volt az állandó jégfelület – a mai Kanada sarki területein például pálmafák nőttek és krokodilok tanyáztak.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az alaszkai favágóknak pár évtizeden belül a fenyőkről a pálmákra kéne váltaniuk. A magas szén-dioxid-szint egy jóval lassabb, viszont megállíthatatlan átalakulást fog megindítani.

A hőmérséklet növekedése már manapság is látványos hatásokkal jár – a sarkokon például már megfigyelhető az olvadás. A hőhullámok egyre intenzívebbé és gyakrabbá válnak, az óceánok többször öntik el a part menti településeket, a bozóttüzek pedig sosem látott rendszerességgel csapnak le az utóbbi időben.

Ha az emberiség nem szorítja vissza a kibocsátást, 2250-re az ipari forradalom előtti mennyiség közel tízszeresére növekedhet a szén-dioxid szintje. A legrosszabb esetben ezzel párhuzamosan a Nap energiája is növekedni fog – ez évmilliónként természetes módon meg is történik. A kettő együttes eredményeként a bolygó számunkra lakhatatlanná válna.

Bár ez egy igen szélsőséges forgatókönyv, mégis rávilágít: a környezetszennyezés egy olyan folyamat, amely fajunk fennmaradását is veszélyezteti.

(Live Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.