Tudomány

Eddig ismeretlen piramist találtak Egyiptomban

A szakértők már feltárták a piramis belsejének egy részét. Úgy vélik, az építmény igen jó állapotban maradt meg.

Régészek egy csoportja Sznofru tört falú piramisától északra, a dahsúri nekropoliszban találta meg a 13. dinasztia korából származó piramist.

Mahmud Afifi, az egyiptomi Régiségek Minisztériumának egyiptomi ágának vezetője jelentette be a felfedezést, hozzátéve, hogy az épület rendkívül jó állapotban van.

Az elkövetkező munkálatok során a komplexum egyéb részeit is megvizsgálják majd.

A piramisból egyelőre nem sokat látni Kép: Ministry of Antiquities

Adel Okasa, a dahsúri nekropolisz igazgatója szerint eddig csak a piramis egy kis részét tárták fel, így egyelőre csupán a belső szerkezet egyes elemeit ismerni. Ez a struktúra egy, az építmény középpontjába vezető fő folyosóból, illetve egy hallból áll, amely egy déli feljáró irányába mutat. Ezek mellett egy nyugati termet is azonosítottak.

A folyosón egy 15-ször 17 centiméteres alabástrom tömböt is találtak, melyre 10 függőleges hieroglifavonalat véstek – az írást a szakértők még tanulmányozzák. A piramis belsejében egy gránit szemöldökfát és egyéb kőtömböket is felfedeztek.

A hieroglifákkal díszített kőtömb Kép: Ministry of Antiquities

A kutatók szerint további vizsgálatokra lesz szükség, hogy kiderüljön, kihez is tartozott az építmény. A szakértők úgy vélik, hogy a piramist a 13. dinasztia korában emelték, tehát valamikor Krisztus előtt 1803. és 1649. közt épülhetett.

Az utóbbi időben Egyiptomban több lényűgöző, fáraókhoz köthető felfedezés is született. Márciusban például egy hatalmas fáraószobrot találtak, februárban pedig egy 3 200 éves sírt azonosítottak Thébában.

(Ahram Online)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik