Tudomány

Ön is bekapcsolódhat a feltételezett kilencedik bolygó keresésébe

Még csak néhány napja kezdődött meg az a projekt, melyben önkéntesek vadásznak a feltételezett kilencedik naprendszerbeli bolygóra. Az amatőrökből és szakértőkből álló kutatócsapat eddig négy lehetséges objektumot talált.

Brian Cox, az Ausztrál Nemzeti Egyetem szakértője március 28-án indította meg a kilencedik bolygó keresésével foglalkozó programot. A kutatásban bárki rész vehet, akinek van internetkapcsolata, és át tudja venni a Naprendszer külső régióit vizsgáló teleszkóp, a SkyMapper távcső által készített képeket. A programot nagyjából egy hónappal ezelőtt egy hasonló projekt előzte meg, akkor az égbolt északi részét elemezték.

A kutatásba már most rengetegen szálltak be: eddig nagyjából 60 ezer ember összesen több mint 4 millió objektumról számolt be.

Brad Tucker, a vizsgálat vezetője szerint eddig két kisbolygót, a Chiront és Comacinát is azonosították, ami arra utal, hogy amennyiben a kilencedik bolygó valóban létezik, akár azt is megpillanthatják.

Néhány projektben használt kép már négy évvel ezelőtt elkészült, igaz, ez alatt az idő alatt még nem tudták elemezni azokat, és további évekre lenne szükség, hogy a szakértők befejezzék a felvételek feldolgozását. A csillagászok éppen ezért hívták segítségül az önkénteseket, akik igen lelkesen kapcsolódtak be a munkába – egyikőjük, Tony Roberts egymaga nagyjából 12 ezer égitestet azonosított.

Az eddig érzékelt objektumok többsége aszteroida, már ismert égitest, vagy űrszemét volt, esetleg más okból lehetett megállapítani, hogy az érintett objektum nem a kilencedik bolygó. Ennek ellenére már több figyelemreméltó égitest is felbukkant, például azok a Föld körül keringő aszteroidák, melyek más okból ugyan, de fontosak lehetnek a tudomány számára.

Eddig a déli égbolt 90 százalékát fésülték át 19. magnitúdójú fényességen. Eszerint amennyiben a kilencedik bolygó valóban létezik, mérete a Neptunuséval egyenlő vagy nagyobb, és a Naptól 350 csillagászati egységnél nincs távolabb, már fel kellett volna fedezni.

Igaz, ez nem jelenti azt, hogy nincs remény, hiszen a SkyMapper más magnitúdókon is meg tudja vizsgálni az eget. Így más fényerejű és sokkal távolabb található égitesteket is azonosíthatnak majd azok, akik a feltételezett bolygóra vadásznak a Zooinverse oldalán.

Tucker szerint a SkyMapper a következőkben újra elemezni fog négy lehetséges jelöltet, melyeket később nagyobb távcsövek is megvizsgálnak majd. Ha ezek közül bármelyik is úgy néz majd ki, mint egy gázóriás, akkor a világ legnagyobb teleszkópjait is segítségül hívják.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik