Tudomány

Igazi gladiátorközpontra bukkantak Pannonia fővárosában

Az LBI ArchPro (Ludwig Boltzmann Régészeti Kutatási és Virtuális Régészeti Intézet) még 2011-ben fedezte fel egy gladiátorképző maradványait a Bécstől keletre található Carnuntumnál. A ZAMG (Ausztriai Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet) most befejezte a római város romjainak földradaros elemzését.

A szakértők úgy tudták felmérni az ausztriai lelőhelyet, hogy közben nem is kellett régészeti feltárást végezniük. A romváros gladiátornegyedében a kőből épült amfiteátrum mellett pékségek, fogadók és boltok maradványait azonosították.

A későbbi városfal alatt egy fa amfiteátrum nyomait is megtalálták. Az épület a pannoniai limest, azaz a Dunát követő út, illetve a Rómába vezető főút találkozásánál helyezkedett el. A komplexum mellett egy, a kereszteződések istenei, a Quadriviae tiszteletére emelt templomot is felfedeztek.

Az új eredményeknek köszönhetően még tisztábbá vált Pannonia provincia egykori fővárosának korai története.

A LBI ArchPro és ZAMG 2012-óta dolgozott a helyszínen Alsó-Ausztria nevében – a munkálatokat egyébként külföldi szervezetek is segítették. Carnuntum elemzéséhez nagy felbontású magnetométert és földradaros (GPR) rendszert is használtak. Az évek óta tartó vizsgálat végén végre megszületett az első térkép, amely a régió egyik legfontosabb római települését mutatja be.

A gladiátoriskola felfedezése után a csoport alaposabban is analizálta a már feltárt kő amfiteátrum környékét, így találták meg azt az infrastruktúrát, amely elengedhetetlen volt a rendszeres gladiátorjátékok megszervezéséhez. Aki az ókorban keresztülhaladt a városon, az rögtön a kapuk után megpillanthatta a fogadókat, valamint az ajándék- és élelmiszerboltokat, ahol az utcai árusoktól tudott különböző termékeket vásárolni.

A bevásárlónegyed után egy raktár és egy hatalmas kemence következett, ahol akár 13 000 néző számára is elegendő kenyeret süthettek. A bort és az egyéb élelmiszereket pincékben tárolták.

Nagyjából 400 méterre a már ismert amfiteátrumtól egy eddig ismeretlen, jóval korábbi építmény maradványait is megtalálták. A fa amfiteátrum egy igen forgalmas helyen, a környék két legfontosabb útvonalának találkozásánál állt.

Az új elemzéssel lényeges információkat sikerült megtudni a városrészről, a vizsgálatához ráadásul nem is kellett ásatásokat végezni.

Carnuntum a térség egyik legfontosabb települése volt, előbb Pannonia, majd Pannonia superior provincia fővárosa lett, igaz, már a római kor előtt is létezett a helyén egy kelta település. A Római Birodalom az 1. században csak katonai tábort épített ki Carnuntumban, később azonban a polgári város is létrejött mellette.

A település a tartomány 106-os felosztásáig volt a provincia központja, ezután Felső-Pannonia fővárosa lett. Carnuntum hanyatlása a barbárok támadásaival, a 4. században kezdődött meg.

(Past Horizons)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik