Tudomány

Ezer évvel ezelőtt nagy örömet okozhatott a játékhajó egy viking poronytnak

Még 2016-ban került elő egy közép-norvégiai vaskori ásatási helyszínen az az ezer éves, fából faragott játékhajó, melyet feltehetőleg egy gyereknek készítettek.

A lelet egy kiszáradt kútból került elő, egy Ørland közelében található farmról. A játékot épp úgy alakították ki, mint a valódi viking hajókat: az orrát megemelték, a közepére pedig egy lyukat fúrtak, melybe feltehetőleg az árboc és vitorla került.

A viking korban, amely nagyjából a 8. század végétől a 11. század végéig tartott, a skandináv hajósok elképesztő távokat tettek meg – egészen a Kaszpi-tengerig jutottak. Annyira hírhedtek voltak, hogy még a belsőbb területeken élő földművesek is ismerték járműveiket, így gyermekeiknek gyakran készítettek a hatalmas hajókról formázott játékokat.

Ulf Fransson, a Norvégiai Tudomány- és Mérnöki Egyetem Egyetemi Múzeumának régésze és az ásatások vezetője szerint a lelet sokat elárul egykori tulajdonosáról és a környezetről, melyben élt.

A hajó nem csak arra utal, hogy a közösségben egy gyerek élt, hanem arra is, hogy a fiataloknak nem kellett olyan keményen részt venniük a munkában, hanem időnként játszhattak is.

A szakértők szerint a lelet a talajvíz konzerváló munkájának köszönhetően maradt meg ilyen jó állapotban.

A kútból és egy másik közelben található kútból több bőrdarab is előkerült, melyek egy-egy cipőhöz tartoztak. Az elemzés kimutatta, hogy a lábbelik valamikor 1015. és 1028. közt készültek. A helyszínen egyébként hét gazdaság és udvar maradványát is feltárták, melyek legalább 1 500 évesek lehetnek.

Ingrid Ystgaard, a múzeum szakértője szerint a leletek azt bizonyítják, hogy a középkorban a környéken jelentős volt a közösségi élet. A kutatókat egyébként régóta foglalkoztatja a helyi birtokok fejlődése.

Mivel a lelőhely meglehetősen távol található a tengertől, és a korszakban a környéken egyetlen nagyobb város, vagy kereskedelmi útvonal sem helyezkedett el, elég valószínű, hogy a gazdaság nem volt igazán virágzó. Ennek ellenére a helyi felnőttek időt szakíthattak arra, hogy játékokat faragjanak a gyermekeiknek.

Bár a vikingek az évszázadok során vérszomjas, kegyetlen népként maradtak meg az emlékezetben, az utóbbi évek eredményei némiképp árnyalták a képet. Egy 2014-es tanulmány például arról számolt be, hogy a csoportok eredetileg békés szándékkal, telephelyek és kereskedelmi útvonalak létrehozásáért indultak útnak, a hajókon pedig sokszor nők is utaztak.

Éppen ezért nem lehetetlen, hogy a most megtalált játékhajó egykor nem is egy kisfiúnak, hanem egy lánynak készült.

(Live Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik