Tudomány

Aszteroidáról lóghatna a világ legmagasabb felhőkarcolója

Napjaink építészei sokszor lélegzetelállító terveket dolgoznak ki. Igaz, néha azért túlzásba esnek - gondoljunk csak a 150 méter magas dubaji aranykeretre. Mérnökök egy csoportja most újabb elképesztő ötlettel állt elő: olyan felhőkarcolót alkotnának, amely egy 50 000 kilométerre keringő aszteroidáról lógna.

A New York-i Clouds Architecture Office – amely egyébként korábban jégkunyhót is tervezett a Marsra – lenyűgöző grafikákat készített. Az Analemma Tower a legmagasabb ember alkotta épület lehetne, hiszen talapzatát egy Föld körül keringő bolygóra helyeznék.

A vállalat szerint a felhőkarcoló a “Universal Orbital Support System” (UOSS) segítségével állhatna, a komplexumot elképesztően erős kábelek rögzítenék a kisbolygóhoz. A szakemberek úgy vélik, nem lehetetlen, hogy a jövőben hasonló módon manipuláljuk és hasznosítsuk az aszteroidákat, hiszen a NASA már 2021-re azt tervezte, hogy elfog és eltérít egy ilyen égitestet – igaz, ez a projekt az űrhivatal legújabb költségvetésében már nem szerepel.

Az érintett objektum egy 24 órás, nyolcas alakú pályán keringene, amely a déli és az északi félgömböt is érintené. A felhőkarcoló így olyan nagyvárosok felett is elhaladna, mint Havanna, Panamaváros, vagy New York.

Az építmény minden nap végén kiindulási pontjába térne vissza.

Analemma Tower Kép: Clouds AO

A komplexum egyébként inkább lenne teljes metropolisz, semmint egyetlen felhőkarcoló. Az egyes szintek más-más feladatokat látnának el: lenne bevásárló, szórakoztató, étkező, irodai, mezőgazdasági és lakó rész is. Sőt, a tervezők szerint egy vallásgyakorláshoz kapcsolódó emelet is helyet kapna az épületben.

A felhőkarcoló egyébként alaposan kihasználhatja egyedi helyzetét: az energiát napelemekkel állíthatná elő, a hatalmas rendszer működéséhez szükséges ivóvizet a felhők és eső páralecsapódásából nyerhetné ki.

Analemma Tower Kép: Clouds AO

Egyelőre természetesen nem úgy néz ki, hogy a lenyűgöző elképzelés valaha is megvalósulhatna. Mai technológiánk mellett ugyanis több probléma is megoldhatatlannak tűnik: nem tudnánk utaztatni az embereket a Föld és az épület közt, képtelenek lennénk az ilyen extrém időjárással megbirkózó szerkezet létrehozására, és nem mellesleg, esélytelen, hogy egy aszteroidát a Földhöz “láncoljunk”.

A terv talán csak vágyálom, vagy jó reklámfogás, de az sem lehetetlen, hogy betekintés a jövőbe. Az mindenesetre biztos, hogy a tudomány és technológia fejlődésének köszönhetően a szakemberek egyre vakmerőbb elképzeléseket dolgozhatnak ki.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik