Tudomány

Expedíció indul a kihaltnak hitt tasmán tigris felkutatására

Bár a szakértők szerint az erszényestigris - vagy más néven a tasmán tigris - évtizedekkel ezelőtt kihalt, napjainkban is születnek beszámolók az állat feltűnéséről. Ezek közt rengeteg hiteles észlelést is találni, ezért valóban nem lehetetlen, hogy az élőlény valóban létezik még.

Korábban már több expedíció is indult a tasmán tigris (Thylacinus cynocephalus) felkutatására, most újabb csapat kerekedik fel, hogy átfésülje Queensland távoli területeit. A gárda a James Cook Egyetem szakértőiből áll, a kutatók nagyjából 50 kameracsapdát fognak elhelyezni két különböző helyszínen.

Mivel az eszközök minden helyi fajt képesek felismerni, így akkor is fontos információkat gyűjthetnek be a környék élővilágról, ha történetesen egyetlen tasmán tigrist sem sikerült lencsevégre kapni.

Az áprilisban kezdődő kutatás éppen ezért semmiképp sem lesz eredménytelen.

Az erszényestigrist egyébként kifejezetten nehéz lenne összetéveszteni más élőlényekkel. Az állat feje ugyan a farkaséra emlékeztetett, testét viszont a tigrisére hasonlító csíkok borították, ráadásul erszénye is volt.

Az élőlény egykor valódi csúcsragadozó lehetett Ausztrália és Tasmánia fás-füves részein, a kutyák és dingók megjelenése, valamint a vadászat miatt azonban helyzetük drasztikusan megromlott a 19. században. A faj utolsó ismert példánya, Benjamin, 1936 szeptemberében halt meg a hobarti állatkertben.

Néhányan viszont úgy vélik, hogy egyes egyedek elmenekülhettek a pusztítás elől, és még manapság is élhetnek Queensland trópusi régióiban. Az elképzelés alapja az a tény, hogy az 1930-as évek óta a helyi lakosok és vadőrök több ezer alkalommal számoltak be az állat felbukkanásáról. Sok észlelő ráadásul kifejezetten megbízható forrásnak számít.

Bill Laurance, az új projekt társkutatója szerint egyes szemtanúk régóta dolgoznak a helyi nemzeti parkokban, mások pedig tapasztalt túrázók Queensland északi részén. Bár a megfigyelések mind éjszaka történtek, és csupán egy alkalommal sikerült viszonylag közelről, reflektorfényben is észrevenni az állatot, a beszámolók alapján így is sokat tudni az élőlények jellegzetességeiről.

A szakértők már alaposan ellenőrizték a szemtanúk vallomásait: az állatok színét, méretét, alakját és viselkedését is megvizsgálták. Laurance szerint ezek nincsenek összhangban más, a régióban manapság előforduló élőlények tulajdonságaival.

A közeljövőben meginduló kutatás lesz az utóbbi évtizedek legnagyobb expedíciója, amely a tasmán tigris felkutatásával foglalkozik. Korábban már több kezdeményezés is létrejött a faj megkeresésére: 2005-ben például egy ausztrál lap, a Bulletin egy tasmániai utazásszervező céggel 3 millió ausztrál dollárt ajánlott fel annak, aki felvételt készít egy élő erszényestigrisről.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik