Tudomány

Fénykép készült a világ egyik legritkább madaráról

Az éjjeli papagáj első ránézésre nem tűnik kifejezetten különlegesnek, valójában azonban egy igen ritka madárról van szó. Mivel az elmúlt 100 év során szinte alig született dokumentált észlelés, a szakértők sokáig úgy vélték, hogy az élőlény teljesen eltűnt. Kutatók egy csoportja most bejelentette, sikerült megtalálni az állat egy populációját.

Bár a 19. század óta többször is látták a ritka madarat, egyik észlelést sem tudták fotókkal is alátámasztani. 2013-ban azonban több évtizednyi sikertelen próbálkozás után végre lencsevégre kapták az élőlényt. Akkor ornitológusok egy csoportja Queensland egyik tanyájának bozótos területén találta meg a különleges állatot, több fénykép is készült a kivételes találkozásról.

A felfedezés hatására a tudósok végre kijelenthették, hogy a kihaltnak hitt állat valóban létezik. Egyre többen kerekedtek fel, hogy ismét megtalálják a madarat.

Így volt ez a nyugat-ausztráliai Broome-ból származó kutatókból álló baráti társasággal is. A szakemberek hét éve foglalkoznak az éjjeli papagáj felkutatásával. A csoport az expedíciói során a madár kedvenc élőhelyeit, a spinifex növényből kialakult elszigetelt bozótosokat vizsgálta meg.

Ebben a hónapban alig pár napnyi keresés után végre megtörtént a csoda. Az egyik éjjel ugyanis a társaság tagjai furcsa hangokat hallottak az aljnövényzetből, egyikőjük pedig felismerte az éjjeli papagáj hívószavát.

A következő nap még nagyobb meglepetés érte őket: az egyik kutatónak sikerült megpillantania a sárgás-zöld élőlényt. Bruce Greatwich, ornitológus és a társaság tagja szerint az eset miatt hatalmas lett az izgalom, hiszen régóta igyekeztek megtalálni a madárvilág Szent Gráljaként ismert állatot.

Ausztrália legritkább madara, az éjjeli papagáj (Pezoporus occidentalis) külsejében sokban hasonlít egy hullámos papagájra, igaz, jóval zömökebb. Az élőlény tollazatát zöld, sárga és fekete sávok díszítik. Mivel az állat éjszakai, titokzatos életmódot folytat, ráadásul a sűrű aljnövényzetben fészkel, elég valószínű, hogy már akkor is nehéz volt megfigyelni, amikor még jóval nagyobb számban fordult elő.

2013. után most sikerült egy újabb, második populációt is azonosítani. Az ornitológusok a vizsgálat alatt legalább hat különböző példány hangját hallották, ezért bíznak benne, hogy a madarak továbbra is viszonylag nagy számban élhetnek az érintett területen.

A felfedezést megelőzően a régióban több bányászati beruházást és építkezést is terveztek, nem lehetetlen, hogy az eredményeknek köszönhetően ezek végül nem valósulhatnak meg.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik