Tudomány

A rákot okozó mutációk többségéért a balszerencse felelős

A döbbenetes állítást egy világméretű vizsgálat erősítette meg.

A rákhoz vezető génmutációk mintegy kétharmadáért a biológiai balszerencse a felelős. Egy 2015-ös vizsgálat a szövetek regenerálódásában talált magyarázatot a rák kialakulására. Egészségügyi szakemberek gyakran hivatkoznak arra, hogy a tumorok kialakulása a helytelen táplálkozással, a testmozgás hiányával vagy a szülőktől örökölt hibás génekkel magyarázható.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem tudósai (Bert Vogelstein, Cristian Tomasetti) először csak az amerikai lakosságra fókuszált.

Kimutatták, a rákot okozó mutációk kétharmadát a sejtosztódásnál fellépő véletlen hibák váltják ki, ami kívül esik az emberi befolyáson.

A Science című tudományos folyóiratban közölt mostani tanulmányuk elkészítésekor a páros már a világ 69 országára kiterjedően vizsgálta a rákos megbetegedések előfordulását. A 4,8 milliárd embert – a bolygó népességének kétharmadát – lefedő elemzésnél a kutatók egy sor különböző környezeti tényezőt vettek számításba a tumorok kialakulásánál. Az Egyesült Államokra vonatkozó korábbi tanulmányukban a környezeti tényezők viszonylag szűk körével volt dolguk.

A mostani vizsgálatuknál 32 ráktípushoz kapcsolódó mutációt elemeztek. Megállapították, hogy az esetek 66 százalékában a sejtosztódáskor bekövetkező véletlen hibák, 29 százalékban a környezeti hatások, az életmódbeli tényezők, 5 százalékban az öröklött gének a felelősek. 

A hasnyálmirigyrákot okozó mutációk 77 százaléka írható a biológiai balszerencse, 18 százaléka a környezeti, életmódbeli tényezők (pl. a dohányzás) és 5 százalékuk az öröklött gének számlájára. A prosztata-, az agy- vagy a csontrák esetében a mutációk több mint 95 százalékát okozzák a sejtosztódáskor fellépő véletlen hibák.

A tüdőráknál más a helyzet: ilyenkor mutációk 65 százaléka a környezeti tényezőkre, elsősorban a dohányzásra, 35 százalékuk a balszerencsére vezethető vissza. Öröklött tényezők nem játszanak szerepet a tüdőrák kialakulásában.

Azt reméljük, hogy ez a kutatás vigaszt nyújt annak a több millió páciensnek, aki annak ellenére rákkal küzd, hogy szinte tökéletes életet él, vagyis nem dohányzik, kerüli a fényvédők nélküli napozást, egészségesen táplálkozik, rendszeresen sportol, egyszóval minden olyat megtesz, amiről jelenleg úgy véljük, hogy a rák megelőzését szolgálja, de még így is megbetegedett

– tudatta Bert Vogelstein, aki szerint nekik azt kell megérteniük, hogy az a ráktípus, amelyben szenvednek, nem volt megelőzhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik