Tudomány

Videón, ahogy egy piton egészben lenyel egy hiénát

Egy holland turista olyan jelenetet rögzített egy afrikai szafari közben, amit még soha senkinek nem sikerült.

Egy holland turistának sikerült videóra vennie, ahogy egy négyméteres kígyó egészben felfal egy nagyjából 68 kilogrammos hiénát. A felvétel a kenyai Masa Mara természetvédelmi területen készült, egy szafari kirándulás közben, és a National Geographic cikke szerint ez az első eset, hogy videóra vettek egy ilyen jelenetet.

A videót készítő Jos Bakker az AD holland híroldalnak elmondta: a szállásukon lakó amerikai hiénaszakértők, nem hittek a szemüknek, amikor megmutatták nekik a felvételt. A michigani állami egyetem zoológusai másnap mentek ki megkeresni a kígyót, arra gondolva, a hiéna elfogyasztása után biztosan nem tudott olyan könnyedén messzire menni a helytől, ahol megette.

Végül egy mocsaras részen meg is találták a kígyót, egy afrikai asszalát (más néven afrikai sziklai kígyó – Python sebae), ami láthatóan valami nagyon nagy zsákmányt ejtett el. Mike Kowalski és Olivia Spagnuolo összehasonlította a kígyót azzal, amit a felvételen is látni lehet, és végül arra jutottak, hogy a piton tényleg megölt és megevett egy hiénát.

A kutatók elmondták, eleinte rendkívül szkeptikusak voltak, hiszen nem találkoztak még csak leírásokban sem ilyen esettel. Mert bár az asszalák meg-megtámadnak nagyobb állatokat, olyan veszélyes ragadozókra nem szoktak rátámadni, mint a hiéna, ami könnyedén megölheti őket. Kowalski a NatGeónak elmondta: ha a kígyó nem tudja gyorsan elérni, hogy a hiéna ne tudja mozgatni a fejét, az könnyedén szét tudja roppantani a kígyó koponyáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik