Tudomány

Ez történik, ha egy görögdinnye találkozik 20 000 volttal

Napjaink tudósait számtalan fontos és megkerülhetetlen probléma tartja lázban. Ilyen például a kérdés, hogy vajon mi történik egy görögdinnyével, ha 20 000 voltnyi elektromos áramot vezetünk bele? A TheBackyardScientist nevű YouTube-csatorna végre választ adhat.

A TheBackyardScientist neve sokat elárul magáról a csatornáról: tudomány mutat be, mégpedig a hátsó udvarban. Az oldalon furcsa, de rendkívül látványos kísérletetek tucatjaival találkozhatunk. Ezúttal egy görögdinnyéé, illetve a jó magas feszültségé lett a főszerep.

A videó elkészítéséhez egy őrült mellett néhány villamosmérnök is kellett, akik egyébként laboratóriumban mérik a villámok tárgyakra gyakorolt hatását. Meg persze azok a bitang erős kondenzátorok, melyek 20 000 voltnyi feszültséggel csaptak le a dinnyére.

Meglepő lehet, de a legtisztább formában előforduló víz valójában nem túl jó vezető. A vizes oldatokban megtalálható ásványi anyagok azok, melyek remek vezetővé alakítják a folyadékot – a tengervíz például átlagosan milliószor jobb vezető, mint a desztillált víz.

A görögdinnye, melynek 92 százaléka folyadék, azonban nem színtiszta vízből áll. Éppen ezért, amikor nagy feszültségű elektromos áramot vezetnek bele, kifejezetten látványos dolgok történhetnek.

A videóban a dinnye megsemmisítése mellett egyéb próbálkozásokat is bemutatnak, így például azt, hogy mi történik egy húsdarabbal, ha ilyen brutális áramütésnek teszik ki.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik