Tudomány

Mégsem II. Ramszeszé a múlt héten felfedezett fáraószobor

Ahogy arról múlt héten beszámoltunk, hatalmas fáraószobrot találtak Kairó külvárosában. A szakértők eleinte úgy gondolták, az emlékmű II. Ramszeszt ábrázolja, mostanra azonban kiderült, egy jóval későbbi uralkodót formázhat meg az alkotás.

A 9 méter magas szobor még múlt héten került elő Kairó külvárosában, egy sáros gödör mélyéről. Mivel a lelet a II. “Nagy” Ramszesz által létrehozott Naptemplom közelében bukkant elő, a kutatók úgy vélték, az emlékmű a híres fáraót ábrázolja.

Tegnap éjszaka azonban egy sajtótájékoztatón az egyiptomi régiségek minisztere bejelentette, igen valószínű, hogy a szobor egy jóval kevésbé ismert uralkodónak állított emléket.

Kaled el-Anani, a kairói Egyiptomi Múzeum előtt úgy fogalmazott: nem akarnak kategorikusak lenni, de úgy tűnik, a szobor I. Pszammetiké.

A Pszammétikhoszként is ismert fáraó Krisztus előtt 664-től 610-ig ült trónon, nagyjából 600 évvel II. Ramszesz halála után. Bár a lelet valóban a Naptemplom romjaitól nem messze került elő, a napokban sikerült felfedezni egy I. Pszammetik nevét tartalmazó feliratot a szobron.

Van esély arra, ha csak kicsi is, hogy I. Pszammetik újrahasznosított egy szobrot, amely II. Ramszeszé lehetett

– állapította meg el-Anani.

Bár II. Ramszesz valóban híresebb, mint a jóval későbbi uralkodó, a felfedezés így is igen fontos. I. Pszammetik hosszú uralkodásával meghatározó fáraóvá vált, kiűzte az asszírokat a birodalmából, ezzel stabil és egységes államot hozott létre. Sikereinek köszönhetően regnálása alatt újra virágzásnak indult a tradicionális egyiptomi művészet és vallás.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik