Tudomány

Kéken izzott a tenger Tasmania partjainál

A közelmúltban megírtuk, hogy kék láva folyt Hawaiin, illetve, hogy elzöldült a jég az Antarktisznál. Most újabb furcsa szín tűnt fel oda nem illő helyen. Egészen pontosan izzó kék fény Tasmania partjainál.

Az Ausztrália legnagyobb szigeténél megfigyelt különös jelenség újabb bizonyíték arra, hogy a kontinens élővilága valóban páratlan.

A ragyogó kékes színt Tasmania északi partjának egyes szakaszainál lehetett felfedezni, így Preservation Bay-nél, Rocky Cape-nél és Hobartnál, emellett bizonyos keleti területeken is beszámoltak a jelenségről, Bicheno közelében.

A földöntúli látványra természetesen van tudományos magyarázat. A ragyogást fluoreszkáló egysejtű organizmusok, úgynevezett páncélos ostorosok hozzák létre. A legjellegzetesebb ilyen élőlény a tengeri szikraként is emlegetett Noctiluca scintillansamely a parti vizekben szokott előfordulni.

Mikor az egysejtűeket megzavarják, fluoreszkálni kezdenek, így próbálják elzavarni az őket fenyegető ragadozókat, vagy odavonzani a ragadozókra veszélyes nagyobb halakat.

A jelenség természetesen nem csak a vízi élőlényeket, hanem a fotósokat is magához csábítja. A héten számtalan remek fénykép készült a kísérteties kékes izzásról.

Chasing the bioluminescence tonite in Burnie

Beckybecbec (@beckybecbec) által megosztott bejegyzés, 2017. Márc 13., 06:36 PDT

Chasing the bioluminescence in Burnie tonite

Beckybecbec (@beckybecbec) által megosztott bejegyzés, 2017. Márc 13., 05:44 PDT

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik