Tudomány

Táncot jár este a Hold a Jupiterrel

24.hu
24.hu

2017. 03. 14. 15:31

Érdemes az ég felé fordítani ma a tekintetünket, hogy csodát lássunk, és nem is kell hozzá sokáig fent maradni.
Korábban a témában:

Hold-Jupiter együttállást figyelhetünk meg akár szabad szemmel is március 14-én, kedden este (azaz ma), bő két órával napnyugta után, két nappal a teliholdat követően.

Az eget háromnegyed nyolc körül érdemes elkezdeni kémlelni, a két égitest ekkor emelkedik a horizont fölé és alig 2 fok távolságra lesz majd egymástól. Az éjszaka során a távolság apránként növekszik, másnap hajnalra már 5 fok körül lesz.

A későn fekvőknek is tartogat meglepetést a Naprendszer legnagyobb bolygója – erről és a kora esti jelenségről is bővebben olvashatnak a National Geographic Magyarország oldalán, az NG.hu-n.

Veszprém, 2011. november 9.
A Jupiter a veszprémi Szent László-templom tornyának keresztje és a Hold mellett. Tizenkét év óta most látszik a legfényesebben a Jupiter. A Naprendszer legnagyobb bolygója legközelebb 2023-ban lesz ilyen ragyogó.
MTI Fotó: Nagy Lajos
Fotó: MTI/Nagy Lajos
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.