Tudomány

Hatalmas bálnacsoportot láttak Dél-Afrika partjainál

Hatalmas bulit csaptak a hosszúszárnyú bálnák Dél-Afrika partjainál. A kutatók egyelőre nem értik, mi lehet az összejövetel oka.

Jó, szinte biztos, hogy a gigantikus tengeri emlősök nem bulizni, és nem is a világhatalom átvételének megvitatása miatt jöttek össze.

Elég valószínű, hogy a bálnákat egyedi ízlésük terelte egy helyre.

PLOS ONE-ban megjelent új tanulmány szerint az élőlények több táplálkozáshoz köthető viselkedést, így kitöréseket, valamint ismétlődő és folyamatos ugrálásokat is produkáltak. Emellett a környéken táplálkozó madarakat és fókákat is felfedeztek, sőt, bálnaszékletet is találtak. A tengeri emlősök lehelete jellegzetesen halszagú volt, ezen jelek pedig mind alátámasztják a tudósok elképzelését.

A Pretoriain Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a régióban egyre nagyobb számban megjelenő bálnahadak arra sarkalják a kisebb csoportokat, hogy nagyobb csapatokba tömörüljenek, és így vadásszanak kedvenc eledelükre, az antarktiszi krillre.

Normál körülmények közt az állatok elképesztő mennyiségű táplálékot vesznek magukhoz a déli féltekén, majd a nyár végeztével megindulnak északnak, ahol az utódaik is születnek. Az új szupercsoport azonban a megszokottól jóval északabbra lakomázott. A kutatók úgy vélik, ennek a krillek számának növekedéséhez illetve a tenger hőmérsékletének emelkedéséhez lehet köze.

Nagyjából 100 évvel ezelőtt nem lett volna szokatlan egy ekkora hosszúszárnyú csoport feltűnése Dél-Afrika ezen partszakaszán.

Az élőlényeket azonban igen súlyosan érintette a vadászat – közel 90 százalékuk tűnt el -, így mára csak nagyon ritkán lehet észrevenni a fajt az érintett területen.

Az, hogy most ismét megjelentek a régióban, nem feltétlenül jelenti azt, hogy számuk jelentősen növekedett. Igaz, az újabb vizsgálatok alapján a populációjuk valóban gyarapszik. A javulás elsődleges oka az 1966-os vadászati tilalom, melynek köszönhetően megállt a faj egyedszámának félelmetes csökkenése. A Természetvédelmi Világszövetség szerint az élőlény mára már nem is fenyegetett.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik