Tudomány

Hatalmas bálnacsoportot láttak Dél-Afrika partjainál

24.hu
24.hu

2017. 03. 14. 06:30

Hatalmas bulit csaptak a hosszúszárnyú bálnák Dél-Afrika partjainál. A kutatók egyelőre nem értik, mi lehet az összejövetel oka.
Korábban a témában:

Jó, szinte biztos, hogy a gigantikus tengeri emlősök nem bulizni, és nem is a világhatalom átvételének megvitatása miatt jöttek össze.

Elég valószínű, hogy a bálnákat egyedi ízlésük terelte egy helyre.

PLOS ONE-ban megjelent új tanulmány szerint az élőlények több táplálkozáshoz köthető viselkedést, így kitöréseket, valamint ismétlődő és folyamatos ugrálásokat is produkáltak. Emellett a környéken táplálkozó madarakat és fókákat is felfedeztek, sőt, bálnaszékletet is találtak. A tengeri emlősök lehelete jellegzetesen halszagú volt, ezen jelek pedig mind alátámasztják a tudósok elképzelését.

A Pretoriain Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a régióban egyre nagyobb számban megjelenő bálnahadak arra sarkalják a kisebb csoportokat, hogy nagyobb csapatokba tömörüljenek, és így vadásszanak kedvenc eledelükre, az antarktiszi krillre.

Normál körülmények közt az állatok elképesztő mennyiségű táplálékot vesznek magukhoz a déli féltekén, majd a nyár végeztével megindulnak északnak, ahol az utódaik is születnek. Az új szupercsoport azonban a megszokottól jóval északabbra lakomázott. A kutatók úgy vélik, ennek a krillek számának növekedéséhez illetve a tenger hőmérsékletének emelkedéséhez lehet köze.

Nagyjából 100 évvel ezelőtt nem lett volna szokatlan egy ekkora hosszúszárnyú csoport feltűnése Dél-Afrika ezen partszakaszán.

Az élőlényeket azonban igen súlyosan érintette a vadászat – közel 90 százalékuk tűnt el -, így mára csak nagyon ritkán lehet észrevenni a fajt az érintett területen.

Az, hogy most ismét megjelentek a régióban, nem feltétlenül jelenti azt, hogy számuk jelentősen növekedett. Igaz, az újabb vizsgálatok alapján a populációjuk valóban gyarapszik. A javulás elsődleges oka az 1966-os vadászati tilalom, melynek köszönhetően megállt a faj egyedszámának félelmetes csökkenése. A Természetvédelmi Világszövetség szerint az élőlény mára már nem is fenyegetett.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.