Tudomány

Egyetlen csillag sem kering ilyen közel egy fekete lyukhoz

24.hu
24.hu

2017. 03. 14. 07:00

Új rekordert találtak a Tejútrendszerben. Kutatók egy csoportja ugyanis olyan fehér törpét szúrt ki, melynél közelebb egyetlen csillag sem kering egy fekete lyukhoz. A számítások szerint az égitest óránként kétszer is megkerülheti a kozmikus "lefolyót".
Korábban a témában:

Az X9 nevű páros nagyjából 14 800 fényévre található a Földtől a 47 Tucanae nevű gömbhalmazban. A kettős rendszer jelenléte régóta ismert, de csak 2015-ben derült ki, hogy a pár egyik tagja egy fekete lyuk.

Az új, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society-ben megjelent tanulmány szerint a vizsgálat során drámai változások voltak megfigyelhetőek az objektum röntgen fényességében minden 28. percben. A szakértők ebből arra következtettek, hogy a fekete lyuk közvetlen környezetében egy másik égitest is lehet.

Mivel a rendszerben nagy mennyiségű oxigén jelenlétét is sikerült kimutatni, a kutatók arra jutottak, hogy a keresett objektum egy fejlett csillag, feltehetőleg egy fehér törpe.

Arash Bahramian, az Albertai Egyetem és a Michigani Állami Egyetem szakértője szerint a két objektum olyan közel van egymáshoz, hogy a csillag anyaga folyamatosan csúszik a fekete lyuk körül kavargó korong felé, végül az objektum el is nyeli a matériát.

A tudósok úgy vélik, a fekete lyuk évmilliók óta lopja az anyagot a törpétől, amely már elvesztette gáztömege jelentős részét. Bár a csillag mindössze 1 millió kilométerre kering az objektumtól, feltehetőleg nem fog a fekete lyukba esni.

James Miller-Jones, a Curtin Egyetem szakértője szerint a fehér törpe idővel egyre több és több anyagot fog elveszteni, egyedi formát vesz majd fel, ezzel együtt viszont a pályája is kiszélesedhet, így elkerülheti a pusztulást.

A páros jövője mellett a múltja is igen érdekes. A csillagászok úgy gondolják, a rendszer egy kozmikus ütközés során jött létre, mikor a fekete lyuk egy vörös óriással találkozott. Az objektum valósággal elnyelte a csillag külső gázait, ezzel pedig lényegében ki is alakult a ma is látható fehér törpe.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.