Tudomány

“Lenyűgöző” fotó érkezett a TRAPPIST-1-ről

24.hu
24.hu

2017. 03. 13. 18:47

Elkészült az első fénykép a nemrégiben felfedezett TRAPPIST-1-ről. Fogalmazzunk úgy: igen kifinomult ízlés kell ahhoz, hogy valaki gyönyörködni tudjon a látványban.
Korábban a témában:

Igen, a 11-szer 11 pixeles kép a nagyjából 40 fényévre található vörös törpét ábrázolja. A felvételt a Kepler űrtávcső készítette, amely még február 22-én figyelte meg az égitestet, nagyjából egy órán keresztül. Elsőre azt mondhatnánk, a fotó minősége hagy némi kívánnivalót maga után, de egyáltalán nem könnyű lefényképezni az égitestet.

Ez a terület egyenlő méretű azzal, mintha kartávolságra tartanánk egy homokszemet az égbe

– áll a NASA közleményében.

Bár a legtöbben semmi figyelemreméltót nem látnak a felvételen, a Kepler efféle fényképeket is használ elemzései során. Az ilyen fotókon fel lehet fedezni a csillag fényerejének változásait, a módosulások pedig az objektum előtt elhaladó bolygókra utalnak. A TRAPPIST-1 körül legalább hét égitest kering – ezekből akár három is lakható lehet -, melyek a csillag előtt mozogva nagyjából egy százalékos fényerőcsökkenést okoznak.

Felesleges alaposabban megvizsgálnia a képet, a felvételen a bolygók nem láthatóak.

A mostani kép a múlt héten a NASA által nyilvánosságra hozott, TRAPPIST-1-re vonatkozó nyers adatok közt szerepelt. A Kepler 74 napon át figyelte a rendszert 2015 decemberétől 2016 márciusáig. Az űrhivatal szakértői bíznak benne, hogy az információk segíthetnek a kutatóknak az újabb vizsgálatok megtervezésében.

A TRAPPIST-1 azért olyan figyelemreméltó, mert három bolygó is kering a csillag lakható övezetében – tehát elvileg előfordulhat rajtuk víz. Az égitesteken található anyagokról azonban csak később, a James Webb űrtávcső indulása után tudhatunk meg többet, hiszen a teleszkóp a bolygók légkörnek összetételét is elemezni tudja majd.

Nem kérdéses, hogy a következő években sokat hallhatunk még a TRAPPIST-1 bolygórendszeréről. Mai tudásunk szerint ugyanis a Naprendszerben itt alakulhatott ki az egyik legnagyobb eséllyel a földön kívüli élet.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.