Tudomány

Kína a Yellowstone-nál is nagyobb nemzeti parkot építene

Kína azért szeretné létrehozni a hatalmas parkot, hogy megóvjon két veszélyeztetett fajt, a szibériai tigrist és az amuri leopárdot.

Az elképzelések szerint a hatalmas természetvédelmi parkot az ország északkeleti részén, Csilin és Heilongjiang tartományok területén alakítanák ki, Oroszország és Észak-Korea határában.

A parkot 14 600 négyzetkilométeresre tervezik, ha valóban létrejön, 60 százalékkal lesz nagyobb az amerikai Yellowstone-nál.

A Xinhua szerint az átfogó tervet és a park próbaverzióját már 2020. előtt kidolgoznák.

1998-ban még csupán 6-9 szibériai tigris élt az érintett régióban. A vadvédelmi intézkedéseknek – például a fakitermelés tilalmának – köszönhetően ez a szám 2015-re 27-re nőtt – az orosz oldalon eközben nagyjából 400 példány található. A jelenlegi rendelkezések azonban nem elegendőek ahhoz, hogy a faj jelentőse gyarapodhasson.

A másik érintett élőlény, az amuri leopárd szintén elég rossz helyzetben van. A fajból 2007-ben a környéken megközelítőleg 30 egyed élhetett, az állatot elsősorban a vadászat és más emberi tevékenységek fenyegették. A WWF (World Wildlife Fund) és a hozzá hasonló szervezetek munkájának köszönhetően számuk közel megduplázódott 2015-re.

Kínában az utóbbi időben elég kusza lett a helyzet, már ami a természetvédelmet illeti. Éppen ezért 2013-ban úgy döntöttek, kialakítanak néhány teljes körű nemzeti parkot, melyek számtalan állatot megóvhatnak – a már korábban említett két faj mellett az óriáspandát, a tibeti antilopot, és az ázsiai elefántot is.

Az óriáspandák védelmét szolgáló park létrehozását a közelmúltban fogadták el, a megvalósításhoz nagyjából 170 000 embert kell majd elköltöztetni az ország délkeleti tartományából, Szecsuanból. A tervezett vadvédelmi terület 27 000 négyzetkilométeres lesz.

Mindkét jövőbeli kínai természetvédelmi terület eltörpül a világ legnagyobb parkja, az Északkelet-Grönlandi Nemzeti Park nagysága mellett, amely 972 000 négyzetkilométeres.

Igaz, az ázsiai parkok így is komolyan hozzájárulhatnak az emblematikus fajok megóvásához.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik