Tudomány

Kína a Yellowstone-nál is nagyobb nemzeti parkot építene

24.hu
24.hu

2017. 03. 13. 20:19

Kína azért szeretné létrehozni a hatalmas parkot, hogy megóvjon két veszélyeztetett fajt, a szibériai tigrist és az amuri leopárdot.
Korábban a témában:

Az elképzelések szerint a hatalmas természetvédelmi parkot az ország északkeleti részén, Csilin és Heilongjiang tartományok területén alakítanák ki, Oroszország és Észak-Korea határában.

A parkot 14 600 négyzetkilométeresre tervezik, ha valóban létrejön, 60 százalékkal lesz nagyobb az amerikai Yellowstone-nál.

A Xinhua szerint az átfogó tervet és a park próbaverzióját már 2020. előtt kidolgoznák.

1998-ban még csupán 6-9 szibériai tigris élt az érintett régióban. A vadvédelmi intézkedéseknek – például a fakitermelés tilalmának – köszönhetően ez a szám 2015-re 27-re nőtt – az orosz oldalon eközben nagyjából 400 példány található. A jelenlegi rendelkezések azonban nem elegendőek ahhoz, hogy a faj jelentőse gyarapodhasson.

A másik érintett élőlény, az amuri leopárd szintén elég rossz helyzetben van. A fajból 2007-ben a környéken megközelítőleg 30 egyed élhetett, az állatot elsősorban a vadászat és más emberi tevékenységek fenyegették. A WWF (World Wildlife Fund) és a hozzá hasonló szervezetek munkájának köszönhetően számuk közel megduplázódott 2015-re.

Kínában az utóbbi időben elég kusza lett a helyzet, már ami a természetvédelmet illeti. Éppen ezért 2013-ban úgy döntöttek, kialakítanak néhány teljes körű nemzeti parkot, melyek számtalan állatot megóvhatnak – a már korábban említett két faj mellett az óriáspandát, a tibeti antilopot, és az ázsiai elefántot is.

Az óriáspandák védelmét szolgáló park létrehozását a közelmúltban fogadták el, a megvalósításhoz nagyjából 170 000 embert kell majd elköltöztetni az ország délkeleti tartományából, Szecsuanból. A tervezett vadvédelmi terület 27 000 négyzetkilométeres lesz.

Mindkét jövőbeli kínai természetvédelmi terület eltörpül a világ legnagyobb parkja, az Északkelet-Grönlandi Nemzeti Park nagysága mellett, amely 972 000 négyzetkilométeres.

Igaz, az ázsiai parkok így is komolyan hozzájárulhatnak az emblematikus fajok megóvásához.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.