Tudomány

Kék láva folyt Hawaiin

24.hu
24.hu

2017. 03. 10. 15:16

A hawaii Kilauea egy napjainkban is aktív pajzsvulkán. A tűzhányó 1983 januárja óta tör ki újra és újra, és elég valószínű, hogy a vulkán kisebb nagyobb pihenőkkel még évszázadokig vagy évezredekig aktív marad. A mostani szivárgás azonban igen különleges volt - egészen pontosan az időpont, amikor a láva folyását megörökítő videó készült.
Korábban a témában:

A láva általában vöröses és narancssárgás színekben pompázik, egészen addig, amíg ki nem hűl és meg nem szilárdul. Néha azonban a szemlélődő épp a megfelelő pillanatban láthatja a kőzetolvadékot.

Ez a bizonyos időpont az úgynevezett “kék óra”.

Késő alkonyatkor és a hajnali órákban a Nap a horizont körül jár, ezzel pedig különös félhomály alakul ki.

A fény ilyenkor úgy szóródik a légkörben, hogy sötétkékre festi az eget, a vöröses fény pedig az űrbe szökik. A jelenség nem csupán az eget tudja kellemesen elsötétíteni, de a felszínen található tárgyak látható színét is módosíthatja.

A fotósok gyakran használják ki a kék óra lehetőségeit művészi képek elkészítéséhez. Mint az új felvételből kiderült, a kék óra a láva “megfestésére” is alkalmas.

Bár a videón látható folyam valójában nem kék, létezik egy vulkáni komplexum, az indonéziai Ijen, amelynél gyakran találkozhatunk kékes folyamokkal. A komplexum egyik tűzhányójából, a Kawahból ugyanis néha ténylegesen kékes láva tör elő – a kőzetolvadék jellegzetes színét a lávában előforduló kén adja.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.