Tudomány

Kék láva folyt Hawaiin

24.hu
24.hu

2017. 03. 10. 15:16

A hawaii Kilauea egy napjainkban is aktív pajzsvulkán. A tűzhányó 1983 januárja óta tör ki újra és újra, és elég valószínű, hogy a vulkán kisebb nagyobb pihenőkkel még évszázadokig vagy évezredekig aktív marad. A mostani szivárgás azonban igen különleges volt - egészen pontosan az időpont, amikor a láva folyását megörökítő videó készült.
Korábban a témában:

A láva általában vöröses és narancssárgás színekben pompázik, egészen addig, amíg ki nem hűl és meg nem szilárdul. Néha azonban a szemlélődő épp a megfelelő pillanatban láthatja a kőzetolvadékot.

Ez a bizonyos időpont az úgynevezett “kék óra”.

Késő alkonyatkor és a hajnali órákban a Nap a horizont körül jár, ezzel pedig különös félhomály alakul ki.

A fény ilyenkor úgy szóródik a légkörben, hogy sötétkékre festi az eget, a vöröses fény pedig az űrbe szökik. A jelenség nem csupán az eget tudja kellemesen elsötétíteni, de a felszínen található tárgyak látható színét is módosíthatja.

A fotósok gyakran használják ki a kék óra lehetőségeit művészi képek elkészítéséhez. Mint az új felvételből kiderült, a kék óra a láva “megfestésére” is alkalmas.

Bár a videón látható folyam valójában nem kék, létezik egy vulkáni komplexum, az indonéziai Ijen, amelynél gyakran találkozhatunk kékes folyamokkal. A komplexum egyik tűzhányójából, a Kawahból ugyanis néha ténylegesen kékes láva tör elő – a kőzetolvadék jellegzetes színét a lávában előforduló kén adja.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MUNICH/GERMANY - JANUARY 19: Niall Ferguson (Harvard University) gestures speaking on the podium during the DLD16 (Digital-Life-Design) Conference at the HVB Forum on January 19, 2016 in Munich, Germany. DLD is a global network of innovation, digitization, science and culture, which connects business, creative and social leaders, opinion formers and influencers for crossover conversation and inspiration. (Photo: picture alliance / Jan Haas)/picture alliance
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.