AntWeb.org image of Order:Hymenoptera Family:Formicidae Genus:Cerapachys Species:Cerapachys biroi Specimen:casent0059682 View:profile
Tudomány

Először hoztak létre génmódosított hangyákat

24.hu
24.hu

2017. 03. 10. 12:29

A génmanipuláció néha valóban csodákra képes. Bár az elmúlt évek során a technológia nagyon sokat fejlődött, még így is akadnak olyan élőlények, melyeket sosem "bütyköltek" még meg a kutatók. Ilyen állat volt a hangya is, egészen mostanáig.
Korábban a témában:

A hangyák génmódosításának legnagyobb akadálya eddig a rovarok társadalma volt. A hangyatojások nevelése ugyanis igen nehéz, ha nem segítik a fejlődésüket a dolgozók. Éppen ezért laboratóriumban szinte lehetetlen genetikailag átszabott petéket tartani. A legtöbb faj ráadásul olyan rendszerben él, melynek élén királynő áll.

Ha ez nem lenne elég, a hangyák genetikája és életciklusa rendkívül bonyolult, egy nagyobb kolónia létrehozása pedig nagyon macerás és hosszadalmas feladat. Míg a génmódosított egerekkel már néhány hónap alatt egész közösséget lehet kialakítani, a rovaroknál ugyanez évekig is eltarthat.

Azonban létezik egy faj, amely alkalmas a genetikai módosításra. A klonális fosztogató hangya, azaz az Ooceraea biroi igen különlegesnek számít a hangyák világában, ugyanis a közösségei élén nincs királynő. Az egyes nőstények saját petéket rakhatnak, melyekből tökéletes másaik kelnek ki.

A Rockefeller Egyetem szakértői ezt a jelenséget használták fel. A kutatók egy igen gyakori génmódosító technikát, a CRISPR-et alkalmazták, ezzel alakítottak át egy, a hangyák szaglási rendszerét szabályzó gént. Eredményeikről a bioRxivben számoltak be.

Mivel az érintett fajnak 350 szaglóreceptora van, a szakértők úgy vélték, a szaglás meghatározó a hangyakolónia életében. Éppen ezért bíztak benne, hogy ennek módosításával valami izgalmas dolog történhet.

A kutatók két éven át, nagyjából 10 000-szer próbálkoztak a terv megvalósításával, végül sikeresen iktatták ki az orco nevű gént, a módosított DNS-t pedig beültették a petékbe. További sikertelen kísérletek után végül vissza tudták vezetni a génmódosított hangyákat a közösségbe.

A megfigyelések során a tudósok arra jutottak, hogy a genetikailag átszabott rovarok képtelenek voltak a kolónia többi tagja által létrehozott szagutakat követni, ehelyett saját útjukat járták. Úgy tűnt, a beavatkozás valóban óriási hatással volt az élőlények közösségére.

A Rockefeller Egyetem kutatói bíznak benne, hogy a génmódosított hangyák viselkedésének elemzése a társadalom megértésében is sokat segíthet.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.