Tudomány

Először készült videó a világ egyik legritkább cetfajáról

Vannak élőlények, melyek ugyan hatalmasak, valamiért mégis igen nehéz megtalálni őket. Ilyen állat a True-féle csőröscet (Mesoplodon mirus) is, amely ugyan 5,3 méter hosszúra is megnőhet, mégis képes elbújni előlünk az óceánban. Az élőlény annyira ritka, hogy sok, a faj kutatásával foglalkozó szakember még sosem látott élő példányt.

Kutatók egy csoportja most bejelentette: hatalmas áttörést sikerült elérniük. Elkészült ugyanis az első videó egy csapat True-féle csőröscetről, amint természetes környezetükben lubickolnak.

A felvételt még 2013-ban készítette egy tanulmányi úton lévő diákcsoport az Azori-szigeteknél. A videót csak kedden hozták nyilvánosságra egy tanulmánnyal együtt, amely a titokzatos faj néhány eddig ismeretlen tulajdonságát és szokását mutatja be.

A True-féle csőröscet a csőröscetek (Ziphiidae) családjába tartozik. A családban összesen 21 faj található, a True-féle csőröscet azonban meglehetősen keveset tanulmányozott élőlénynek számít. Ennek elsődleges oka az, hogy kifejezetten nehéz vele találkozni, mivel a parttól távol él, és akár élete 92 százalékát is víz alatt töltheti.

A Ziphiidek hosszú időre a mélybe merülnek, csak rövid légzési intervallumokat töltenek a tenger felszínén

– áll a kutatók közleményében.

Néhány példány akár 3 000 méter mélyre is leúszhat, ahol két órát is eltölthet. A többi “kamerabarát” cetfélétől eltérően a True-féle csőröscetek kis csoportokban mozognak, nem szokták követni a vízi járműveket és nem szeretnek látványosan kiugrálni a vízből.

Hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, a fajt első látásra szinte lehetetlen megkülönböztetni más csőröscetektől. Mindezen jellemzőik miatt komoly kihívás a titokzatos élőlények tanulmányozása.

Éppen ezért a szakértők úgy döntöttek, minden lehetséges eszközt bevetnek. A bálnakutató expedíciók, az oktatási intézmények illetve a tudósok adatait felhasználva a csoport megállapította, hogy az Atlanti-óceánon található Azori- illetve Kanári-szigetek környékén lehetnek a faj legkedveltebb tartózkodási helyei.

Az élőlények feltehetőleg azért szeretik ezeket a területeket, mert a szigeteknél igen gyorsan mélyül az óceán, a parthoz viszonylag közel található mély víz pedig ideális a ceteknek.

Amellett, hogy az új kutatás során megtalálták a faj központját, illetve sikerült egy víz alatti felvételt is készíteni a ritka élőlényekről, a csapat néhány egyedi jelet is felfedezett, melyek megkönnyíthetik a True-féle csőröscetek azonosítását.

A szakértők bíznak benne, hogy eredményeikkel hozzájárulhatnak a faj védelméhez is.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik