Tudomány

A neandervölgyiek sokkal fejlettebbek voltak, mint ahogyan eddig hittük

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 03. 09. 15:37

A neandervölgyiekről minden bizonnyal önnek is bunkót szorongató, szőrös, nagydarab, húson élő férfiak és izmos nők jutnak eszébe. Ennél nagyobbat nem is tévedhetne.
Korábban a témában:

Az vagy, amit megeszel – tartja az évszázados mondás, és ennek a megközelítésnek a tudomány is nagy hasznát veszi. A tudósok az elmúlt évtizedekben számos rég kihalt állatfaj fogazatának vizsgálatával tudtak meg rengeteget az évezredekkel, vagy épp évmilliókkal ezelőtt élt állatok étkezéséről, illetve mindennapjairól. A vizsgálatok persze az emberek őseire, így a 200-250 ezer évvel ezelőtt megjelent neandervölgyiekre is kiterjeszthetők.

A Liverpooli Egyetem Emberi Paleoökológai Intézetének professzora, Keith Dobney az Adelaide-i Egyetem paleomikrobiológusával, Laura Weyrichhel, illetve csapatukkal 42-50 ezer évvel ezelőtt elhunyt előembereket vizsgált (ennél idősebb leleteket még sosem elemeztek), eredményeit pedig a Nature-ben megjelent tanulmányukban tették közzé.

Az emberi test legkeményebb részének számító fogak szerencsére jóval nagyobb eséllyel élnek túl hosszú évszázadokat, a rajtuk megtelepedett fogkő pedig kitűnően megköti az apró ételrészecskéket, baktériumokat és szerves anyagokat, ezek tanulmányozása tehát közelebb visz minket ahhoz, hogy megismerjük saját őseinket.

A négy vizsgált neandervölgyi közül kettő a mai Belgium, a másik kettő pedig Spanyolország területén élt, az eredmények ennélfogva jócskán eltérnek egymástól: a két csoport teljesen más étrenden élt, egy dolog azonban közös volt bennük, illetve a mai emberekben is, hiszen

mind ugyanazt a baktériumot hordozzuk a szánkban.

Erre eddig nem találtak egyértelmű bizonyítékot, a feltételezés azonban már hosszú ideje felütötte fejét a tudósok közt. Nem ez volt azonban a kutatás egyetlen fontos eredménye, hiszen a halála idején fogtályoggal és bélférgekkel is küzdő egyik spanyol mintaadó fogkövében a kétszázötven éve lázcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásáról ismert szalicilsavat tartalmazó fűzfa DNS-ét, illetve a penicillint előállító Penicillium (ecsetpenész) nyomát mutatták ki – utóbbi antibiotikum hatásait az észak-afrikai beduinok csak egy évezreddel ezelőtt, az anyag felfedezőjeként számon tartott Alexander Fleming pedig csak 1928-ban ismerte fel.

A neandervölgyiek ezek szerint már évtízezrekkel a modern orvostudományt megelőzve használták a XX. század legnagyobb csodagyógyszerét, illetve az 1763-ban felismert hatású, élelmiszerek tartósítására, valamint fogkrémekben és kozmetikumokban is használt gyulladáscsökkentőt.

A legtöbbször bunkóval szaladgáló, hörgő ősemberekként elképzelt neandervölgyiekről kialakult kép az elmúlt években sokat változott: már tudjuk, hogy ékszereket viseltek, művészeti alkotásokat és bonyolult eszközöket készítettek, sőt építettek, és részletes haditervek kiötlése után indultak csak vadászni.

A kutatás rámutat arra is, hogy őseink étrendje az eddigi feltételezésekkel szemben nem csupán húsból állt. A belga barlangból származó fogakon ugyan a gombákon kívül bárányok, valamint gyapjas rinocéroszok maradványai várták a felfedezést, az Észak-Spanyolországban fekvő El Sidron-barlangban felfedezett fogak tulajdonosainál viszont a gombák mellett fenyőmag és mohák szerepeltek az étlapon. Ez bizonyítja a neandervölgyiek jó alkalmazkodóképességét, és megcáfolja azt a hosszú időn át elfogadott elméletet, miszerint teljes eltűnésüket a húst adó állatok eltűnése okozta volna. A modern ember szájában élő baktériumtörzsek egyikével való, fentebb említett egyezés viszont megerősíti az északra hatoló Homo sapiens sapiensszel való egyesülés, illetve a beolvadás elméletét, hiszen enélkül ma nem éldegélne bennünk vidáman ugyanez a nem túl mozgékony egysejtű.

Fotók: Nature
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Harry Potter author J.K Rowling attends the world premiere of Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 in central London on July 7, 2011.  Thousands of Harry Potter fanatics screamed for the stars of the epic movie series as they hit the London red carpet for the final film's world premiere.
AFP PHOTO / CARL COURT / AFP PHOTO / CARL COURT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.