Tudomány

Szenzáció: új ásványt találtak Magyarországon

A felfedezést azért tekinthetjük szenzációsnak, mert a világban ismert mintegy 5000 ásványból mindössze nyolcat fedeztek fel Magyarországon. A rudabányait a kilencedik – mondta el az MTI-nek Fehér Béla, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatója.

A leletet Koller Gábor pilisborosjenői amatőr ásványkutató találta az egykori vasércbánya Adolf bányarészében még hét évvel ezelőtt, meghatározásra küldte be a múzeumba.

Először Magyarországon vizsgálták

Ilyenkor a szakemberek két szempontból vizsgálják ásványt: egyrészt milyen a kémiai összetétele, másrészt milyen a szerkezete. Izgalmassá akkor vált a munka, amikor szerkezetéről kiderült, eddig nem volt ismert a tudósok előtt – idézi az MTI.

Az új ásvány meghatározását Szakáll Sándor, a Miskolci Egyetem és Herman Ottó Múzeum munkatársa, Hertha Effenberger a bécsi egyetemtől, Fehér Béla és Zajzon Norbert a Miskolci Egyetemtől végezték el, majd nyújtották be elfogadásra az IMA illetékes bizottságának.

Kiállítják a Rudabányaitot

A minták több irányú műszeres vizsgálata kiderítette, hogy eddig ismeretlen ezüst-higany-arzenátról van szó. Kémiai képlete (Ag, Hg)4(AsO4)Cl. A Rudabányait frissen narancssárga, fény hatására lassan barnás olajzölddé, majd sötétbarnává váló parányi (0,1-0,6 mm-es) kristályai gyémántfényűek és fényérzékenyek.

A harminc tagból álló testületnek minden ilyen javaslatot legalább kétharmados arányban kell elfogadnia, ez ebben az esetben megtörtént. A kutatók a Rudabányait nevet adták az új ásványnak. Az érdeklődők az ebben a hónapban a Miskolci Egyetemen rendezendő hagyományos ásványfesztiválon ismerkedhetnek meg a lelettel, amelyről önálló előadást is tartanak.

(Kiemelt képünkön a bezárt rudabányai vasércbánya. Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik