Tudomány

Vaskori aranyékszereket talált két amatőr régész

A két amatőr régész fémdetektor segítségével fedezte fel a gyönyörű díszeket egy, a közép-angliai Leek közelében található mezőn.

Julia Farley, a British Múzeum régésze szerint az ékszerek, melyeket vagy nyakláncként vagy karkötőként hordtak, Krisztus előtt 400-250. közt készülhettek. A szakértő úgy gondolja, a díszeket egy tehetős és magas rangú nő viselhette.

Miután az amatőr kincsvadászok felfedezték a tárgyakat, egy szakértői csapat érkezett a helyszínre Stoke-on-Trent Városi Tanácsának megbízásából. Az elemzések során azonban nem került elő újabb lelet, sem település, sem temető nyomát nem azonosították. Éppen ezért egyelőre kérdéses, hogy az ékszerek hogyan kerültek a mező talajába.

Farley szerint annak kiderítése, hogy a tárgyakat miért temették el a réten ilyen gondosan, segíthet megérteni a vaskori Britannia világát.

Staffordshire Megyei Tanácsának közleménye szerint a kincseket még 2016 decemberében azonosította két férfi, Mark Hambleton és Joe Kania. Bár az aranyékszereket már hónapok óta felfedezték, csak tegnap mutatták be őket egy közeli múzeumban.

Angliában és Walesben a Habletonhoz és Kaniához hasonló amatőr régészek szabadon kereshetnek fémdetektorral, ha a kutatásuk helyszínének tulajdonosától engedélyt kaptak, illetve ha nem háborgatják azokat a régészeti lelőhelyeket, melyeket a kormány védetté nyilvánított.

Bár az efféle keresés teljesen legális, a szakemberek sokszor fejezik ki azzal kapcsolatos aggodalmukat, hogy az amatőrök kárt tesznek az értékes leletekben.

Nagy-Britannia kincstörvényének értelmében a felfedezett nemesfém alapú tárgyakról be kell számolni a kormánynak. Ezután egy bizottság meghatározza az érintett lelet értékét, majd a múzeumok élhetnek elővásárlási jogukkal. Az értékesítés után a nyereséget meg kell osztani a felfedező illetve a lelőhely birtokosa közt.

A most megtalált ékszerek értékét még nem határozták meg. A tárgyakat őrző múzeumnál mindenesetre bíznak benne, hogy az intézet maga vásárolhatja majd meg a leleteket.

(Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik