Tudomány

Az őskori Van Gogh alkotásaira bukkantak Franciaországban

Vincent van Gogh és Georges Seurat festési technikája a 19. században igazán úttörőnek számított. Egy új dél-franciaországi régészeti feltárás azonban rámutatott: az ősi művészek már 38 000 évvel ezelőtt is ismertek hasonló módszereket.

Régészek egy csoportja 16 őskori mészkőtáblát talált egy dél-franciaországi lelőhelyen. Az aurignaci kultúrához köthető alkotásokon vésett lovak, mamutok és őstulkok alakját azonosították.

A felfedezés azért jelentős, mert az élőlények képmásait pontok és vonalak sokaságával hozták létre. A módszer sokban hasonlít a pointillizmus technikájára, igaz, a 19. századi irányzat képviselői – például Georges Seurat és Paul Signac – festékkel és vászonnal dolgoztak, nem pedig kővel.

Randall White, a New York-i Egyetemen antropológusa és az új tanulmány vezető szerzője szerint a technika elég ismerős lehet a modern művészek eszköztárából.

A mostani kutatás megerősítette, hogy ezt a képalkotási módszert már Európa legkorábbi emberi kultúrája is ismerte és alkalmazta.

Nem a mostani volt az első alkalom, hogy a régészek jelentős felfedezéseket tettek a Vézère-völgyben található lelőhelynél, Abri Blanchard-nál. Az első, 1927-es feltárás során például 15 vésetett és pontozott mészkőtömböt azonosítottak.

White kollégáival még 2014-ben kezdte meg kutatásait a helyszínen. Az új felfedezés teljesen váratlanul érte őket, mivel az 1927-ben készült fekete-fehér fotók alapján a most vizsgált táblák már akkor előkerültek. Valamiért azonban azonosításukkor senki sem tanulmányozta őket. Az új elemzés során a régészek tehát ismét megtalálták az alkotásokat, sőt, egy eddig ismeretlen darabot is felfedeztek.

Az egyik tábla már az őskorban kettétörhetett, a többi viszont meglehetősen ép maradt. Bár a képek igen kezdetlegesek, és viszonylag nehéz volt értelmezni őket, a szakértők végül meg tudták határozni, hogy az egyes alakok milyen állatot formáznak meg.

Pontillista mamut Kép: Pontillista mamut

A most megtalált ábrázolások sokban hasonlítanak az eddig Franciaországban előkerült ősi pointillista alkotásokra. Az egyik legjelentősebb ilyen ábrázolást Grotte Chauvet-nál azonosították, igaz, az ottani kép nem véséssel, hanem tenyérlenyomattal keletkezett.

White csapata idén már publikált egy tanulmányt az Abri Blanchard-nál zajló feltárásokról. Akkor egy olyan pontokból álló képet mutattak be, amely a kutatók szerint Európa első grafikus alkotása lehet.

A lelőhelyen azonosított ábrázolások sokat segíthetnek a korai nyugat-európai kultúra fejlődésének és mindennapjainak megértésében.

(Nyitóképünkön egy Grotte Chauvet-nál azonosított orrszarvú-ábrázolást láthatnak.)

(Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik